Ciupercile au o valoare nutritiva deosebita prin continutul de proteine vegetale, hidrati de carbon, glucide lipide, vitamine din complexe B, vitamine D, A, C.
Etapele producerii ciupercilor In prima etapa se macina compostul (amestec de paie de grau, orz, stiuleti de porumb. In partea a doua se tine compostul in apa la 80-90 de grade Celsius, dupa care mareria se lasa la uscat pana la 25 de grade Celsius. In partea a treia se adauga miceliu si se ambaleaza in saci de plasic gauriti.
In cele ce urmeaza va prezentam cateva specii de ciuperci care pot fi cultivate toamna pentru ca sunt mai putin sensibile la frig. Psalliota bispora, Agaricus bisporus se pot cultiva in regim de temperatura mai scazuta in special toamna la 12-15 grade Celsius. Ciuperca cu val sau Stropharia ruba rugosa necesita pentru cultura doar temperaturi de 10-12 grade Celsius. Se cultiva toamna (septembrie-noiembrie) sau primavara (martie-mai). Pleurotus ostreatus are palaria violacee, alb, brun, cu aspect umed, stralucitor, lamele albe cu reflexe crem, palaria este alba, regim termic 10-15 grade Celsius. Culturile de toamna sau de primavara se pot produce in pivnite, subsoluri, depozite, grajduri, verande, balcoane, soproane, din speciile de Pleurotus. Substratul se poate realiza din materii prime (paie de grau, coceni, rumegus foioase, frunze de stejar, coaja de copaci), materii auxiliare (boabe de orz, malai, materiale refolosibile din hartie sau bumbac) la care se adauga amendamente (creta furajera, var stins) Materiile prime auxiliare se amesteca bine, dupa care 3-4 zile se asigura umectarea in asa fel incat printre degete, la stangere sa musteasca usor. Urmeaza deezinfectarea obligatorietimp de 20-24 de ore, iar dupa racire materilalul trebuie sa prezinte o umiditate de 70-75 la suta. la materialul dezinfectat si racit se adauga 4-6 la suta carbonat de calciu sau 3 la suta var stins de consistenta smantanii.
Insamantarea se face prin amestecarea miceliului in proportie de 3 la suta (trei kilograme miceliu la 100 de kilograme de substrat. Dupa aceasta operatie se face repartizarea amestecului in ladite tapetate cu folie care se perforeaza si apoi se taseaza pana la o grosime de 15-20 de centimetri. Miceliul se va procura cu doar cateva zile inainte de folosire lui pentru a nu suferi degradari calitative. pretul unui kilogram de miceliu oscileaza intre 4 si 9 lei, in functie de specia de ciuperci. Iata si cateva unitati din tara care pot fi contactate pentru achzitionarea de miceliu: AE Sere Arad, SC Isalnita-Craiova, IPIG Fagaras, ICLF Vidra, SC Nutrimold SA Iasi.