Ouatul gainilor iarna
Numarul oualor de gaina din gospodarie scade incepand cu luna noiembrie din cauza micsorarii duratei zi-lumina, a temperaturii dar si a umiditatii. Pentru a nu va afla in situatia neplacuta de a merge la magazine sa cumparati oua, cu toate ca aveti in gospodarie gaini, trebuie ca pasarile sa aiba asigurate o serie de conditii de viata care se refera mai ales la mediul inconjurator si la programul de ingrijire.

Ingrijirea ouatoarelor
Problema gainilor ouatoare in perioada de iarna este destul de simpla si se poate interveni cu succes fara a creste prea mult cheltuielile cu efectivul de pasari. Diminuarea ouatului sau chiar incetarea acestuia in perioada toamna iarna are drept cauza urmatorii factori: lumina, temperatura si furajarea. Scaderea duratei zi-lumina determina o reducere a productiei de oua, deoarece lumina este primul dintre factorii care influenteaza ouatul. Reducand durata de lumina sub 15 ore pe zi, lucru care se intampla in perioada de toamna-iarna, corelat cu scaderea temperaturii ambientale sub 15 grade Celsius, automat procentul de ouat scade pana la incetarea acestuia. De aceea, ca rezolvare la prelungirea luminii se pot instala becuri electrice care se mai lasa aprinse cateva ore dupa apusul soarelui. In ceea ce priveste furajarea, trebuie mentionat faptul ca alimentatia de baza pentru gainile din gospodariile populatiei este formata din boabe de porumb si diferite nutreturi verzi, ceea ce asigura o parte din necesarul nutritiv zilnic. In sezonul de iarna nutreturile verzi dispar din alimentatie ceea ce duce la o reducere drastica a substantelor nutritive, cu impicatii directe negative directe asupra ouatului. Daca cerintele de lumina caldura si furajare sunt indeplinite, crescatorul se poateastepta la productiimedii de cinci oua pe saptamana de la fiecare gaina ouatoare.