Campusul in paragina
Campusul sta ca o piatra pe inima primarului Florian Bonte. Investitia a ramas la stadiul fizic din 2008. Nu s-a mai lucrat nimic, nu au fost bani nici pentru conservare. Timpul si intemperiile isi pun nemilos amprenta pe constructie. Doi pereti au cazut. „De promisiuni mi-e plin sacul, zice prim-edilul de Sig, dar de miscat nimeni nu misca un deget”. Derularea investitiei a inceput in primavara lui 2008. Si tot in 2008 in octombrie lucrarile au fost sistate. proiectul este finantat de guvern. Finantat e un fel de a spune pentru ca din cele 180 de miiarde de lei vechi, au fost achitate doar 13,5 miliarde. Microcomplexul scolar include sali de curs, laboratoare si biblioteca, zece garsoniere pentru cadrele didactice, un camin cu 24 de camere, o cantina, un club, o sala de sport, patru ateliere. Primarul Florian Bonte, cat si fostul director al scolii din Sig, prof. Petru Bonte sunt de parere ca o lucrare de asemenea amploare si de o necesitate stringenta pentru sistemul educational zonal, nu poate fi abandonata. Dar mai stii?
Pentru binele de azi si cel ce o sa vina
Chiar daca tentaculele crizei se intind hraparete si la Sig, primarul Florian Bonta si-a luat drept „ghid” versurile lui Labis: „Traim in miezul unui ev aprins/ Si-i dam a-nsufletirii noastre vama/ Cei ce nu ard desavarsiti ca noi/ In flacarile noastre se destrama”. Si primarul de Sig „arde” nu mocnit, ci deschis pentru binele de azi si binele ce o sa vina al comunitatii. Dupa atatea fonduri europene (doua proiecte SAPARD) absorbite pentru bunastarea, sanatatea si fericirea celor cei-au incredintat votul, primarul Bonte nu si-a pus mainile in ….san si sa zica „gata”. A accesat noi fonduri prin Ordonanta de Guvern nr.7 pentru sistem de canalizare si o baza sportiva moderna.
O doza de fortare ar fi binevenita
Oficial, in comuna Sig ar vietui in jur de 700 de tigani, grosul fiind in satul Mal II. Dupa parerea primarului Florian Bonte numarul lor este mai mare. In primavara erau aprobate 130 de dosare de ajutor social. In vara dupa ce brunetii s-au mai imprastiat prin lume, numarul solicitantilor de ajutor social s-a redus la 30. Acum cand vine iarna tiganii iar s-au aciuat pe la casele lor si iar solicita ajutor social. E un du-te vino la Primaria din Sig.Primarul recunoaste ca sunt probleme cu aceasta etnie. Pentru anumite nelegiuiri multi tigani din Mal au fost amendati. Numai ca amenzile nu sunt platite cu anii si se prescriu. Nici impozitele pe locuinte nu le platesc marea majoritate a locuitorilor din Mal II. Totusi exista si familii care muncesc cu ziua prin sat sau confectioneaza maturoaie pe care le vand prin tara. „Acum vine iarna, zice primarul, tiganii n-au paduri, de incalzit trebuie sa se incalzeasca, asa ca precum in alte ierni, vor da iama in padurile oamenilor. Politist nu avem decat unul in comuna, tigani sunt peste 700, nu o sa ne fie usor”. Florian Bonte este de parere ca educatia ar fi factorul esential care ar duce cat de cat la o normalizare a relatiilor din comunitatea tiganeasca. „Am trait printre ei si am observat ca cei ce au avut o educatie de la varsta frageda au reusit sa-si gaseasca un loc de munca, sa respecte rigorile impuse de societate. Numai ca acestia sunt putini. Nu vreau sa fiu inteles gresit, dar o doza de fortare in insusirea educatiei cred ca ar avea rezultate benefice.”
Baza sportiva moderna
Sistemul de canalizare se intinde pe o lungime de 11,2 kilometri si include doua statii de epurare a apei,la Sig si Tusa, dimensionate in asa fel incat sa faca fata intregii comune, pentru ca urmeaza extinderea sistemului si in celelalte sate. valoarea investitiei este estimata la 4,5 milioane de lei.
Tot prin Ordonanta 7 s-au obtinut si fondurile necesare si pentru amenajarea unei moderne baze sportive.Situata in localitatea Tusa, baza sportiva include un teren de fotbal, pista de atletism, groapa de sarituri, doua terenuri (unul de volei, altul de tenis de camp) in curs de amenajare, vestiare si o tribuna cu 150 de locuri. Baza sportiva a fost data in folosinta in aceasta vara, costurile ridicandu-se la 730.000 de lei.
In aceasta toamna au inceput lucrarile de extindere si modernizare a sediului Primariei din Sig. Demisolul, parterul si etajul includ spatii pentru birouri, arhiva, sala de sedinte, grupuri sanitare si garaje. Lucrarea care este estimata la 920.000 de lei este finantata din bugetul local.
A optat pentru obarsie
Ar fi putut ramane in cercetare, ar fi putut ramane la catedra, ar fi putut obtine contracte cu strainatatea, dar a preferat sa se intoarca acolo unde a vazut lumina zilei, acolo de unde a plecat, acolo unde semenii sai au nevoie de el. Florian Bonte, dupa absovirea Facultatii de horticultura din cadrul Universitatii Craiova, a optat, dupa mai multe „peregrinari”, pentru obarsie, spre a se implica in viata ei cotidiana, pentru a-i aduce dupa puterile si cunostintele sale un grad de prosperitate, de bunastare, de bine pentru cei multi. estela al treielea mandat de primar. Unii dintre colegii de facultate l-au compatimit pentru optiunea sa, altii, ce-i drept putini, i-au admirat curajul, insa nimeni nu banuia ca devotamentul si lucida sa gandire, plus truda, bineintele vor face din comuna Sig o unitate teritorial-administrativa cu reale perspective de a se incadra in catalogul pretentiilor rurale europene.
Amintiri din sat
Cum populatia comunei se indeletnicea cu scormonitul taranei, multi mestesugari nu erau prin zona. Singurul si ultimul fauritor de roti de care, Mihai Sabau, uimea lume prin simplitate. Se folosea doar de un compas si doua dalti spun batranii. Rotile din lemn au fost inlocuite cu cele din cauciuc, iar batranul rotar vazand ca nu-si mai are rostul pe pamant a plecat la ceruri ducand tainele meseriei cu el. Potcovari si fierari exista in fiecare sat. Si dulgheri exista si palincarasi si facatori de maturoaie.
Acum 100 de ani
„Are 191 de fumuri cu 1008 suflete dereligiune gr.cat. Biserica din caramida s-a edificat in 1896 cu o cheltuiala de peste 18 mii coroane. scoala confesionala n’a avut invatato si prin urmare cei 50 copii obligati la scoala au ramas fara instructiune anul acesta, intr’o comuna in putere cum este Sigul. Adulti stiutori de carte sunt abia 80, din cari nimenea nu stie ungureste. Hotarul are 2465 jugare, din cari 1548 sunt in mana romanilor. Alegatori sunt 58”.