Avand o capacitate bună de păstrare, atat in stare proaspătă cat şi murată, varza din cultura succesivă asigură consumul pe o perioadă lungă de timp, din septembrie pană primăvara in mai, cand apar producţiile de varză timpurie.
Perioada de semănat pentru producerea răsadurilor de varză de toamnă este 5-10 mai, fiind necesare 35-40 de zile pentru ca răsadul să fie bun de plantat. In luna iulie acesta se plantează după cartoful timpuriu sau după ceapă, perioada recoltării fiind august-noiembrie. Este indicat ca varza să fie cultivată după leguminoase care nu fac parte din familia crucifere. Se plantează eşalonat, incepand cu soiurile timpurii, cu perioadă mică de vegetaţie, pentru recoltarea in luna august şi se termină cu soiurile tarzii a căror recoltare incepe in luna octombrie şi se finalizează toamna tarziu.
Intreţinerea culturii
Lucrările de intreţinere a culturii incep cu pregătirea terenului, care in prealabil a fost curăţat de resturile vegetale ale culturii anterioare. La două-trei zile după plantat se erbicidează cu produsul Sultan. La circa două săptămani se prăşeşte, se tratează pentru molia verzei, buha verzei sau limacşi, numai dacă se remarcă atacul acestora pe varză şi dacă aceştia depăşesc un anumit prag. Pentru combaterea dăunătorilor se recomandă insecticide ca Talstar, Actara, Decis, condifor, iar pentru melci este eficientă stropirea cu Mesurol. Ingrăşămintele se aplică numai fazial, dacă este cazul. Dacă terenul a fost fertilizat primăvara cu gunoi de pasăre, aplicarea lor nu mai este necesară.
Soiuri recomandate
Cel mai cultivat este un soi autohton, Romaneasca. Din import se cultivă insă o serie de hibrizi pentru comercializare in perioada februarie-aprilie, anul următor. Este vorba despre hibrizi Bucharest, Rinda, Beltis şi De Buzău, special dezvoltaţi pentru condiţiile de climă şi cerinţele pieţii romaneşti.