In curand se vor recolta culturile de vară: grau, secară, orz, orzoaică, ovăz, rapiţă, fasole ş.a. Principalele lucrări care se pot executa cu maximă eficienţă in această perioadă sunt dezmiriştitul şi arătura de vară. Dezmiriştitul constă in lucrarea solului cu grapa, cu discuri, la 8-12 centimetri adancime, imediat după recolta-rea culturilor de vară. Nu se trece direct la executarea arăturii, deoarece terenul este foarte uscat. Prin lucrarea de dezmiriştit se realizează la suprafaţa solului un amestec de pămant cu miriştea şi celelalte resturi vegetale, un fel de mulci care are capacitatea de a inmagazina apa provenită din precipitaţii şi de a impiedica pierderea ei prin evaporare. In acest strat germinează şi cresc buruienile care ulterior vor fi distruse prin arătură. Cercetările demonstrează că in terenul dezmiriştit conţinutul de apă este mai mare cu 11-12 la sută, conţinutul de nitraţi şi fosfor mobil creşte cu două-şase ori, arătura se execută mai uşor, efortul la tracţiune scade cu 10-14 la sută, randamentul la arat creşte cu 15-20 la sută, iar consumul de motorină scade cu 18-20 la sută.
Arătura de vară se execută la două-trei săptămani după dezmiriştire, cand umiditatea solului este favorabilă. Se lucrează cu plugul in agregat cu grapa stelată, la adancimea la care nu se scot bolovanii, dar nu mai adanc de 20-22 de centimetri. Majoritatea arăturilor de vară sunt destinate insămanţărilor de toamnă, la care nu este necesară o adancime a arăturii mai mare de 18-20 de centimetri. Eficienţa arăturii de vară este asigurată de calitatea lucrării şi mai ales de timpul cand se execută, cat mai timpuriu. De pildă, faţă de arătura executată in octombrie, inainte de semănat, producţia de grau a grescut cu 44 la sută cand s-a efectuat in luna iunie, cu 29 la sută cand s-a efectuat in iulie şi cu 21 la sută cand s-a efectuat in luna august. Sporurile de producţie se datorează, pe de o parte, cantităţii mari de apă acumulată in sol (700-800 de metri cubi la hectar) iar pe de altă parte procesului de nitrificare, prin care se realizează peste o sută de de kilograme de azot nitric la hectar. In concluzie, dezmiriştitul şi arătura de vară asigură combaterea buruienilor, imbogăţirea solului in apă şi substanţe nutritive, semănatul in epoca optimă, in teren foarte bine pregătit -premisa unor recolte profitabile.
Recomandările de mai sus se indreaptă spre fermierii mici care nu dispun de utilaje moderne de lucrare a pămantului in condiţii de secetă.