Ziua bună!
Într-unul dintre primele lui scurt-metraje, îl vedem pe Charlie Chaplin pe punctul de a pleca într-o călătorie. Charlie își face valiza, dar o face haotic, în grabă mare, și-și alege una prea mică.
Încearcă să înghesuie totul acolo. Apasă cât poate el de tare valiza, se împinge în ea, o îndeasă, iar pentru a o închide se urcă pe ea și, într-un final, reușește să o închidă. Este mulțumit, în sfârșit poate răsufla ușurat. Însă, odată închisă valiza, își dă seama că multe lucruri ieșeau pe din afară. Așa că Charlie Chaplin pune mâna pe o foarfecă și începe să taie fără șovăire mâneci de cămăși, gulere de pulovere, cravate și pantaloni ce nu încăpuseră cu totul în valiză.
Dragi cititori, există o mare tentație astăzi în câmpul ateismului, dar și în câmpul credinței. Noi oamenii încuiem cu mare grabă ceea ce înțelegem despre Dumnezeu și despre istoria mântuirii în strâmtele valize ale propriilor judecăți.
Există minciuni sfruntate și polemici ale multor sceptici care susțin afirmația conform căreia religia a fost cauza celor mai multe războaie care au ruinat omenirea de-a lungul istoriei sale sângeroase.
Într-o lume fără religie, așa cum spune piesa ”Imagine” a lui John Lenon, nu ar mai exista nimic pentru care să merite să omori sau să mori (”nothing to kill or die for”). Această ineptie poate fi valabilă numai dacă alegi să ignori lecțiile istoriei. Aproape toate războaiele au fost consecințele egoismului omenesc, ale avidității, ale dorințelor alienate după putere și ale egocentrismului.
Așadar, dragilor, să nu confundăm lucrurile. Să nu încurcăm doctrina creștină autentică cu erorile și nebunia omului. Să nu fim superficiali și domoli în căutările noastre și să nu selectăm subiectiv.
”Știm multe lucruri, dar cunoaștem puțin”, spunea Goethe.
Vă invit să reflectăm împreună!