Cum păstrăm apa in sol cand seceta se inteţeşte?
Deşi au căzut unele ploi, in majoritatea zonelor agriclole din judeţ se inregistrează deficite de umiditate. De altfel meteorologii prognozează că va fi o vară secetoasă.
La indemana agricultorilor se află posibilitatea reducerii pierderilor de apă din sol pierderi care constau in: evaporarea apei la suprafaţa solului; infiltrarea apei la adancimi mai mari; consumul apei de către buruieni. pentru reducerea pierderilor de apă din sol este necesară diminuarea pierderilor de apă prin evaporarea la suprafaţa solului, care ajunge la 30-50 la sută. In acest sens sunt necesare măsuri agrotehnice preventive ce privesc evitarea lucrărilor in profunzimea solului. Buruienile consumă de 3-4 ori mai multă apă decat planta de cultură, motiv pentru care trebuie combătute prin măsuri agrotehnice sau chimice. In ceea ce priveşte consumul apei din sol de de către plantele de cultură prin fenomenul de transpiraţie, acesta este necesar pentru realizarea recoltelor, insă poate fi raţionalizat astfel: prin folosirea culturilor cu consum de apă mic şi mai rezistente la secetă; prin alegerea soiurilor de hibrizi cu perioadă de vegetaţie mai scurtă, care apoi ajung la maturitate cu consum mai mic de apă; prin asigurarea unor densităţi mai reduse ale plantelor, insă uniform repartizate (fără goluri) pentru a asigura o atmosferă saturată in interiorul lanului; prin aplicarea de ferilizări echilibrate, astfel incăt plantele să-şi satidsfacă necesatul de elemente nutritive cu o cantitate mai mică de apă; prin combaterea bolilor şi dăunătorilor care pot produce un stres asupra plantelor, iar prin porţiunile atacate pierderile de apă sunt masi mari.