Propunerea USL la modificarea legislatiei electorale priveste limita-rea numarului de parlamentari la 300 de deputati, alesi proportional, si 100 de senatori, alesi uninominal, si diferentierea clara a atributiilor celor doua Camere. „In cadrul Comisiei de Cod electoral, am reafirmat pozitia USL. Ne dorim o Camera a deputatilor cu un numar maxim de 300 de deputati, de principu alesi pe vot proportional, si cu principale atributii care tin de buget, de legile principale, si un Senat format din 90 – maxim 100 de senatori alesi uninominal pe baza reprezentarii judetelelor si regiunilor si care sa aiba ca principale atributii dezvoltarea regionala, politica externa si politica de aparare, a spus Ponta. El a precizat ca prin aceste propuneri USL pastreaza principiul bicameralismului, dar reduce numarul de parlamentari printr-o limitare foarte clara. Vom face toate procedurile parlamentare mult mai rapide, pentru ca practic, Camera va avea clar atributiile principale care tin de administrarea de zi cu zi, de controlul asupra Guvernului, iar Senatul are politica externa, politica de aparare si dezvoltare regionala”, a adaugat premierul.
In 2009, romanii s-au pronuntat prin referndum pentru reducerea numarului de parlamentari la 300 intr-un parlament unicameral.
Anul trecut Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala legea uninominala pura pe motiv ca nu respecta vointa poporului exprimata la referendumul din 2009 si anume reducerea numarului de parlamentari la 300.
Mirel Talos, deputat liberal de Zalau, sustine ca dintre cei 400 de parlamentari, 300 vor fi deputati, iar 100 vor fi senatori care vor reprezenta unitatile administrative din punct de vedere al intereselor locale si regionale. Vor fi cate doi senatori pe judet. „Traian Basescu a recunoscut ca votul uninominal a fost o idee proasta care nu a adus nimic pozitiv”, mai adauga Mirel Talos.