Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ca, pentru sesiunea din aceasta vara, universitatile „Spiru Haret” din Bucuresti si „Petre Andrei” din Iasi nu pot organiza concurs de admitere in anul intai, intrucat au niste probleme, dupa rezolvarea acestora putand sa-si reia activitatea complet. „Este vorba de o hotarare de Guvern pe care ministerul o emite anual si care cuprinde toate structurile din fiecare universitate, care, fie functioneaza provizoriu, deci cu aprobare provizorie, fie sunt acreditate”, a declarat ministrul Educatiei, adaugand ca in cazul celor doua institutii sunt situatii speciale.
Una este cea legata de Universitatea „Spiru Haret” care a dat in judecata ministerul din cauza hotararii similare de anul trecut, a spus Ecaterina Andronescu. Potrivit demnitarului, exista o decizie a Curtii de Apel Bucuresti prin care Universitatea „Spiru Haret” iese din aceasta hotarare de Guvern cu toate structurile ei.
Cea de-a doua situatie este cea de la Iasi unde nu s-a respectat legea de infiintare. Conform legii de infiintare, la Iasi, trebuia transferate structurile, personalul didactic, studentii si patrimoniul, de la Fundatia „Petre Andrei”la persoana juridica „Petre Andrei”. „Le-am dat termen celor de la Iasi sa regleze acest lucru si daca se va regla, vom emite o propunere de anexa la hotararea de Guvern cu aceste universitati”, a sustinut ministrul Educatiei.
Andronescu a precizat ca acelasi lucru este valabil si pentru Universitatea „Spiru Haret”, unde trebuie sa se termine procesul. „Daca decizia finala, hotararea judecatoreasca finala, le va da dreptate, vor functiona in afara structurilor definite prin hotararea de Guvern in conformitate cu Legea invatamantului. Daca judecata nu le va da dreptate, atunci vom pune o anexa la hotararea de Guvern si vom fixa acele specializari care au autorizare provizorie de functionare sau acreditare”, a adaugat Andronescu.
Consiliul Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) a hotarat, in unanimitate, in mai, in cadrul sedintei lunare, ca, avand in vedere problemele aparute la specializarea „Medicina dentara” din cadrul Universitatii „Titu Maiorescu” din Bucuresti, sa propuna Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii ca la aceasta specializare sa nu se organizeze examen de admitere pentru anul universitar 2009 – 2010.
Presedintele ARACIS, profesorul Ion Curtu, anunta in mai ca Facultatea de Medicina Dentara de la „Titu Maiorescu” a fost desfiintata, ramanand numai ca specializare in cadrul universitatii.
In legatura cu Universitatea Apollonia, aceasta nu figureaza in HG din 2009, dar nu a figurat nici in ultimii doi ani, potrivit expertilor din educatie.
Universitatile „Spiru Haret” si „Petre Andrei” nu pot organiza admitere
Articole
APIA: Fermierii pot cere banii de motorină
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025, inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2024). Cererile se depun la APIA Sălaj de către administrator/ reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal…
Mai mult...Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...