Cele trei unitati de invatamant universitar din municipiu (Universitatea de Vest „Vasile Goldis” – filiala Zalau; Universitatea Tehnica din Cluj – Napoca (filiala Zalau) si Universitatea Babes Bolyai – extensia Zalau) si-au deschis portile pentru o noua generatie de studenti care aspira la meserii precum ingineri, informaticieni sau agenti de turism.
Vasile Goldis are doar invatamant la zi
Primul „Gadeamus” din acest an a rasunat ieri in amfiteatrul Universitatii de Vest „Vasile Goldis” din Arad, filiala Zalau, pentru cei 84 de bo-boci ai facultatii, in prezenta reprezentantilor institutiei, ai Inspectoratului Scolar Jude-tean (ISJ) Salaj, dar si in prezenta oficialitatilor locale si judetene. In deschiderea evenimentului festiv, Radu Capilnasiu, primarul Zalaului, i-a sfatuit pe studenti sa foloseasca „la maxim posibilitatile pe care le au – cele de a studia”. „Vreau sa fiti convinsi ca, in momentul in care veti absolvi universitatea sau masteratul, pana la urma cel mai important lucru este bagajul de cunostinte acumulat, performanta la care puteti sa ajungeti, pentru ca veti intra in competitii in care aceste lucruri vor fi esentiale”. Printre cei care au mai fost prezenti la evenimentul studentilor si al profesorilor universitari de la UVVG Arad – filiala Zalau se numara si subprefectul Lucian Baican; Irina Kovacs, inspector scolar general adjunct al ISJ Salaj, dar si profesorul universitar doctor Cristian Haiduc, prorectorul UVVG Arad. Fiecare le-a adresat studentilor indemnuri si incurajari spre spor la invatatura.
Tinerii din Salaj care au ales sa urmeze cursurile acestei universitati au putut opta in acest an pentru doua specializari. Este vorba de „Ecologie si Protectia Mediului”, din cadrul Facultatii de „Stiinte ale Naturii, Inginerie si Informatica”, care are 30 de locuri, si specializarea „Marketing”, din cadrul Facultatii de „Stiinte Economice”, cu 60 de locuri. Forma de invatamant este la zi, iar taxa de scolarizare este de 1.800 de lei pentru fiecare specializare. Aurica Grec, director de studii la filiala Zalau a UVVG Arad, ne-a declarat ieri ca „pentru anul universitar 2013 – 2014 s-au inscris 60 de studenti la specializarea Marketing si 24 la Stiintele Naturii, Inginerie si Informatica.
O singura specializare la Babes Bolyai – Zalau
In sarbatoare au fost ieri si studentii si profesorii de la extensia Zalau a Universitatii Babes Bolyai. Ceremonia de deschidere a noului an academic s-a desfasurat in incinta institutiei. Este primul an in care absolventii de liceu din Salaj nu au putut sa opteze decat pentru o singura specializare a UBB – Zalau. Este vorba de „Geografia Turismului”. Anamaria Corpade, directorul universitatii, spune ca in anul universitar 2013 – 2014 s-au inscris 25 de studenti care vor urma cursurile acestei specializari. 20 dintre acestia sunt norocosi, pentru ca nu isi vor plati studiile. Cel putin in acest an universitar. Ceilalti cinci sunt la taxa, iar cuantumul este de 2.400 de lei pe an.
„Grad de incredere ridicat” pentru Universitatea Tehnica
A IX – a promotie de ingi-neri din Zalau a sarbatorit marti inceputul noului an academic pentru filiala Zalau a Universitatii Tehnice din Cluj – Napoca. Cei 90 de studenti din anul I au avut ocazia sa isi cunoasca profesorii si mentorii care ii vor indruma timp de trei ani. In deschiderea evenimentului, directorul filialei din Zalau a UTCN Cluj – Napoca, Ioan Vuscan, le-a urat studentilor bun venit si mult succes in noul an universitar. De precizat este ca reprezentantul universitatii i-a asigurat pe studenti ca mediul universitar este unitar in ceea ce priveste vocatia si obiectivele facultatilor. Acesta a subliniat cu mandrie ca „Universitatea Tehnica Cluj – Napoca a fost evaluata de expertii Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior, primind calificativul de <>. Prezenta la eveniment, Daniela Cota, viceprimarul Zalaului, s-a aratat multumita de distinctia pe care a primit-o universitatea. „Este foarte importanta distinctia pe care Universitatea Tehnica a primit-o (…) Avem o incredere foarte mare in Universitatea Tehnica, in corpul academic de la Universitatea Tehnica, si suntem siguri ca vor reusi sa va pregateasca in asa fel incat sa puteti sa aduceti un plus de valoare pe care speram sa-l puteti fructifica la noi in oras”, a spus in incheiere viceprimarul Zalaului.
Reprezentantii Universitatii Tehnice – extensia Zalau ne-au declarat ieri ca in anul academic 2013 – 2014, pentru cele doua facultati din cadrul Universitatii Tehnice au optat un numar de 90 de studenti. 45 dintre acestia urmeaza cursurile in cadrul Facultatii de Constructii de Masini si 45 vor studia Ingineria Materialelor si a Mediului. Un singur student de la Constructii de Masini va plati in acest an taxa de scolarizare de 3.300 de lei, iar dintre cei de la Ingineria Mediului, doi boboci vor achita aceeasi taxa anuala.