Abia sosit in tara din patria lui Don Quijote, profesorul Ionel Balta de la Cercul de pictura al Clubului copiilor din Jibou afla imbucuratoarea veste ca la salonul de arta Antiquo Cazino din Ciudad-Real, a avut loc vernisajul expozitiei „Etnografie si folclor romanesc.” Cele 200 de exponate reunesc o retrospectiva a lucrarilor realizate de studentii spanioli si romani, timp de patru ani, sub indrumarea profesorului si pictorului Ionel Balta. La vernisaj au participat consulii Ileana Mihu si Valerian Liviu Popa, directoarea Asociatiei culturale hispano-romane, Mercedes Fernandes Letior, re-prezentantul Primariei din Ciudad-Real, Carlos Gutierres.
Inca din anul 2009, profesorul din Jibou a fost invitat sa predea cursuri de pictura in Spania. Cursul de pictura este cunoscut ca un curs de vara si are scopul de a face cunoscuta cultura celor doua tari (Spania si Romania) prin reproducerea operelor de arta ale pictorilor din aceleasi curente artistice si nu numai. De pida, din suprarealism au fost modele pentru studentii cursurilor de vara picturile lui Sadvador Dali si Sabin Balasa. Lucrarile contin si obiceiuri, locuri si traditii, peisaje tipice (castele, mo-numente istorice) atat din regiunea Castilla – la Mancha, cat si din Romania. In acest fel, inafara de tehnica de a desena si picta, cursantii calatoresc infr-o lume a fanteziei, geografiei, istoriei, vizitand locuri unice cu ajutorul pensulei si a creativitatii. Ghidati bineinteles de profesorul Ionel Balta.
Lucrarile expuse contin aspecte reprezentative ale obiceiurilor si ale activitatilor cotidiene ale poporului roman, coreland propriile creatii etnografice ale cursantilor cu operele marelui pictor roman Nicolae Grigorescu si cu ansamblul sculptural al lui Brancusi.
Expozitia deschisa la Antiquo Cazino din Ciudad Real are un caracter itinerant. Dupa o luna de zile, cele 200 de lucrari vor poposi in alte orase ale Spaniei, facand cunoscute etnografia si folclorul romanesc. Si asta datorita profesorului salajean, Ionel Balta – un ambasador al culturii de pe plaiul mioritic in Peninsula Iberica.