Umilit de un sistem sanitar mai bolnav decat cei de care ar trebui sa aiba grija, un salajean de 79 de ani a venit la Redactia Graiul Salajului pentru a-si spune povestea. De fapt, e povestea a mii de salajeni si a sute de mii de romani care sufera de cancer. Nu cere nimic, decat respect pentru toti cei care infrunta, lunar, ceva la fel de greu de dus precum boala care-i macina: indiferenta unui sistem neputincios si nedrept.

Kiraly Mozes este din Borla, are 79 de ani si, de doi ani si jumatate, lupta cu o boala nemiloasa: cancerul. Nu e o lupta dreapta, nici usoara, insa barbatul a gasit puterea de a merge inainte si de a face fata tuturor suferintelor pe care le pricinuieste acest inamic. Una parca doare si mai tare decat toate cele provocate de boala: aceea de a fi victima unui sistem medical nedrept. Un sistem medical in care, dupa o viata in care platesti luna de luna contributii la fondul de sanatate, ajungi, cand te loveste boala, sa scoti bani din buzunar pentru tratament, proceduri, manopere, dispozitive medicale.

“Am muncit o viata, am construit o tara! Unde sunt acum banii mei?”

O intrebare ca un ecou, la care raspunsul nu vine de nicaieri. De zeci de ani, indiferent de guverne, partide, politicieni, ministri, pacientul a fost nu doar o victima a bolii, ci si a sistemului medical care ar trebui sa-l ingrijeasca. Ar trebui! Platim contributii, si nu sunt mici, pentru ca mai apoi sa platim tratamente, medicamente, investigatii, cate si mai cate…

Kiraly Mozes are o pensie de 2.184 de lei, dupa 37 de ani de munca in siderurgie, pe trei schimburi, la Hunedoara si la Zalau, la fosta Fabrica de Tevi. Aceasta pensie e considerata “prea mare”, asa ca tratamentul pentru cancer ii este subventionat de stat doar in proportie de 30 la suta. Restul banilor pentru achizitia medicamentelor ce-i sunt indispensabile trebuie sa-i puna din buzunar. Sute de lei, luna de luna. Sa nu uitam, totusi, ca pensia apreciata acum ca fiind “prea mare” a fost calculata in functie de salariile pentru care barbatul a muncit o viata, iar contributiile ce i s-au retinut luna de luna au fost pe masura.
Din cauza bolii de care sufera, cancer la prostata, barbatul este nevoit sa vina la Zalau, o data la trei saptamani, pentru sondaj vezical. O procedura medicala rapida, pentru care este taxat de fiecare data in Policlinica Spitalului Judetean de Urgenta Zalau. 50 de lei doar procedura, la care se adauga, platite tot din banii bolnavului, sonda, punga urinara, seringile, serul, gelul uretral – adica alti aproximativ 15 lei.
Medicii si asistentele dau dreptate bolnavilor si sunt jenati, adesea, de cum merg lucrurile. Dar nu e in puterea lor sa schimbe tot sistemul.
“Am fost bun cat am muncit, acum nu mai intereseaza pe nimeni! O viata intreaga am lucrat, am construit o tara, si cand ne ajunge boala suntem ai nimanui”, spune, cu tristete, barbatul.

“Pentru dreptate lupt, nu pentru bani!”

A fost un om in putere pana acum doi ani si jumatate. A muncit din greu si nu a fost bolnav, nu a fost nevoit sa treaca pragul doctorilor. Dar boala nu alege, nu intreaba, pur si simplu loveste.
“Pana acum doi ani si jumatate, nu am fost bolnav, statul nu a cheltuit cu mine. Unde imi sunt banii? Unde-s banii mei?” E un strigat al revoltei in fata nedreptatii, in fata umilintei la care sunt supusi bolnavii, platitorii de contributii, pe care sistemul ii trimite la coada la farmacie, apoi la coada in fata cabinetelor medicale, iar apoi le ia banii.
“Nu banii sunt problema. Nu asta ma doare, ca trebuie sa platesc. Ma doare faptul ca isi bat joc de noi, de bolnavi. Suntem tratati ca animalele, stam ore intregi la cozi, nu ne baga nimeni in seama. Asta mi-e marea durere si am curajul sa o spun. Daca e vorba de dreptate, sa stiti ca lupt. Cu toate fortele si cu toata puterea mea. Pentru dreptate lupt, nu pentru cei 50 de lei pe care trebuie sa-i dau”, ne spune cu lacrimi in ochi dar cu vocea apasata si ferma Kiraly Mozes.

In aceeasi situatie sunt mii si mii de bolnavi, iar pentru multi dintre ei, din pacate, cei 50 de lei chiar sunt o problema. Si hibele sistemului sunt multe. Si prea mult a trecut de cand ne confruntam cu ele…
Stim toti ca dreptatea si rasplata ne asteapta in ceruri dar parca uneori le-am vrea si pe pamint….

Cancerul, boala scumpa si nemiloasa

Costurile pe care le suporta un pacient bolnav de cancer difera foarte mult, in funcție de momentul diagnosticului, prognosticul de vindecare, vârsta, tipul de tratament recomandat si durata acestuia, medicamentele prescrise de medic, necesitatea de internare si o serie de alti factori. Un lucru e sigur: costurile depasesc cu mult posibilitatile unui roman cu venituri medii.
Consultația la medicul specialist, pe baza trimiterii medicale, este gratuita la stat sau in cabinetele private care au contract cu Casa Naționala de Asigurari de Sanatate.
Investigațiile medicale în unitațile de stat sunt decontate de Casa Naționala de Asigurari de Sanatate (CNAS) în limita fondurilor disponibile. De mentionat aici si termenele lungi de asteptare pentru unele investigatii, tocmai din cauza acestor fonduri ce se epuizeaza mult prea repede in fiecare luna. De multe ori, din pacate, nevoia de a avea un rezultat rapid trimite pacientul la privat unde suporta costurile din buzunar. Cam la fel e si cu analizele de laborator. CNAS suporta, în limita fondurilor, analizele de hematologie, biochimie, imunologie, biochimie. Gratuitatea se acorda pe baza trimiterii de la medic sau în cazul în care pacientul e internat. Din nou, sa ne amintim de cozile din fata laboratoarelor de analize medicale din primele zile ale lunii, cand bolnavii se aseaza la rand cu noaptea in cap pentru a apuca un set de analize decontate de stat. Sunt si analize medicale care nu sunt suportate de stat, de exemplu cele pentru markeri tumorali. Referitor la medicamente, doar o parte dintre ele sunt eliberate gratuit sau compensat. Se adauga, evident platite de bolnav, costurile cu deplasarile, in conditiile in care multe analize, investigatii si tratamente se pot face doar in marile orase.
In fiecare an, in judetul Salaj sunt identificate peste cinci sute de cazuri noi de cancer. La nivel national, an de an, boala ucide peste 50 de mii de oameni.