Initiativa PSD privind majorarea alocatiilor copiilor a fost votata in Parlament anul trecut si prevedea ca de la 1 august 2020, copiii sa primeasca alocatii mai mari, dupa cum urmeaza: pentru copiii pana la 2 ani, s-a prevazut majorarea alocatiei la 600 de lei; pentru copiii intre 2-18 ani, s-a prevazut majorarea alocatiei la 300 de lei; pentru toti copiii cu handicap, s-a prevazut majorarea alocatiei la 600 de lei.

In contextul crizei de Coronavirus, Guvernul a cerut ca termenul de 6 august sa fie suspendat, din lipsa de bani, insa Parlamentul a respins propunerea, astfel ca presedintele Klaus Iohannis ar avea obligatia sa promulge legea majorarii alocatiilor.
Intr-un interviu acordat Digi 24, Florin Citu a explicat ca sumele necesare dublarii alocatiilor se ridica la aproximativ 6 miliarde de lei si nu pot fi sustinute intr-o perioada de criza.
„Costurile cu alocatiile sunt 6,3 miliarde. Suntem in plina criza globala, nu numai in Romania, peste tot in lume sunt economii care sunt la pamant. Daca aveam aceasta discutie in momentul cand se facea bugetul, era altceva, puteai sa aloci bani si discutam despre la timpul lui. Dar a venit in mijlocul anului, fara sursa de finantae. Aici nu ai cum sa discuti, trebuie sa luam bani de undeva. Putem sa taxam, sa va taxam pe dumneavoastra sectorul privat, mai mult. Putem sa taiem bani de la investitii sau putem sa ne imprumutam si mai mult, dar asta inseamna si alte costuri. Astea sunt variantele”, a spus Florin Citu

Ministrul Finantelor a precizat ca legea de dublare a alocatiilor este neconstitutionala
Toate acestea, din cauza faptului ca initiatorii legii nu au indicat si sursele de finantare pentru aceasta masura. El a precizat ca, indiferent daca legea va fi declarata sau nu neconstitutionala, Guvernul nu va majora alocatiile deoarece nu are la dispozitie resursele necesare.
„Vom putea sa ne uitam la resursele pe care le avem in acel moment. Vedem daca putem sau putem sa amanam aceasta dublare pentru viitor”, a afirmat Florin Citu, ministrul Finantelor.Amintim ca PSD a avertizat saptamana trecuta ca va depune motiune de cenzura, daca legea privind majorarea alocatiilor nu va fi promulgata.
Premierul Ludovic Orban a declarat in urma cu o saptamana privind posibilitatea dublarii alocatiilor:
„O sa incercam sa crestem alocatia cu cat ne va permite situatia bugetara si situatia economica si mai ales prognozele economice”. El a catalogat drept „super-populista” decizia Parlamentului de a dubla alocatiile pentru copii, spunand ca „nu se poate ca de doua ori intr-un an sa se dubleze alocatiile” si ca „nu poti sa generezi astfel de decizii fara sa ai un fundament”.

La nivelul judetului Salaj un numar mediu lunar de 43.317 copii si tineri beneficiaza de alocatii

Alocatiile de stat pentru copiii din judetul nostru, platite in lunile aprilie si mai 2020, au totalizat 15.492.091 lei, conform datelor centralizate de Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala.

Impozitarea pensiilor speciale?
Reamintim ca presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu i-a cerut premierului Ludovic Orban sa adopte, in sedinta de Guvern, o ordonanta de urgenta pentru impozitarea pensiilor speciale, banii urmand sa fie folositi pentru acoperirea fondurilor necesare pentru dublarea alocatiilor copiilor.


„Copiii sunt folositi intr-o lupta politica

Potrivit consultantului fiscal Adrian Benta, partidele se santajeaza reciproc cu problema majorarii alocatiilor.
Astfel, copiii sunt folositi in disputa politica dintre partidele care doresc sa castige puncte electorale in contextul viitoarelor alegeri ce urmeaza in acest an.