Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza asupra riscului unui al doilea val in Europa, in iarna.
In contextul in care pe continentul nostru primul val se incheie, se naste intrebarea unui al doilea val.
Astfel, printre factorii care pot explica diferentele dintre tari in reactia lor la pericolul epidemic se numara cei climatici – cu cat este mai rece si mai uscat aerul, cu atat este mai usoara transmiterea virusurilor, cu cat este mai cald si mai umed, cu atat aceasta transmitere este impiedicata.
Totodata, intervine distributia demografica: cei cu varsta sub 30 de ani tind sa sufere de forme de COVID-19 fara nicio gravitate, cei intre 30 si 65 de ani fac forme destul de grave, dar rareori grave, cu exceptia factorilor de risc precum obezitatea, insuficientei respiratorii cronice, diabetului etc.
Persoanele cu varsta peste 65 de ani tind sa aiba forme severe
Acesta este motivul pentru care tarile cu o populatie foarte tanara, Africa subSahariana, de exemplu, nu au fost afectate in general in mod sever, in timp ce cele cu o populatie imbatranita, ca Italia, au fost mai grav afectate, scrie mediafax.ro.
Un alt factor care trebuie luat in considerare, dar care nu poate fi masurat, este existenta imunitatii incrucisate legate de epidemiile anterioare frecvente ale infectiilor usoare cu coronavirus, precum raceli, nazofaringite si gastroenterite.
Legat de identificarea clara a stadiului de raspandire a virusului, specialistii spun ca trebuie sa fie luate in considerare starea de morbiditate si mortalitate a populatiei in raport cu COVID-19 si masurile preventive si de tratament care au fost luate pentru combaterea bolii.
In Franta, de exemplu, primul val a lovit puternic, s-au impus masuri preventive, izolarea a dat roade si primul val este pe cale sa se incheie.
COVid-19 duce la imunizarea pacientilor
Unii oameni de stiinta au avansat ideea ca cei mici si adolescentii au un fel de rezistenta impotriva SARS-CoV-2, care ar putea rezulta din infectii recurente ale cailor respiratorii superioare, ideea fiind paralela cu cea a imunitatii incrucisate.
Conform specialsitilor, al doilea val de COVID-19 ar putea fi o consecinta a unei mutatii grave a virusului, dar noul coronavirus are un genom stabil si este protejat de erorile de multiplicare. Astfel, mai spun acestia, ar fi bine sa nu mai punem intrebarea celui de-al doilea val, dar sa ne asiguram ca nu se va intampla.
In judetul Salaj, la data de 8 iunie 2020, se afla in carantina 17 persoane, iar in autoizolare la domiciliu 2029 persoane.
Totodata, pana la data mentionata mai sus, pe teritoriul Romaniei, au fost confirmate 20.604 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 14.826 au fost declarate vindecate si externate.
Potrivit raportarii Institutului National de Sanatate Publica, la 8 iunie 2020, in judetul Salaj au fost inregistrate 99 de persoane confirmate cu noul coronavirus.