UDMR va initia organizarea de re-ferendumuri locale in sase judete din tara, intre care si Salaj, pentru consultarea populatiei cu privire la regionalizare, a afirmat presedintele formatiunii, Kelemen Hunor, care s-a declarat constient de faptul ca prefectii vor ataca deciziile, insa este de parere ca „mesajul conteaza”. Kelemen Hunor a adaugat ca pozitia UDMR este „foarte ferma si clara”, respectiv ca reorganizarea administrativa nu se poate face fara ca cetatenii sa fie intrebati ce cred, intrucat „viata lor va fi afectata in bine sau in rau in urma regionalizarii”. „De aceea vom initia aceste referendumuri locale in Harghita, Covasna si Mures, precum si in zona de Nord-Vest, in Bihor, Salaj si Satu Mare.”, a afirmat Kelemen Hunor, vineri, la scoala de vara a tinerilor din judetul Covasna, care se desfasoara la tabara de tine-ret de la Padureni.
Astfel, UDMR va incepe, peste cateva zile, o actiune de strangere de semnaturi pentru a initia hotarari in consiliile locale in privinta organizarii referendumurilor. „Dupa ce vom aduna semnaturile necesare, consiliile locale vor adopta hotarari, conform legii, iar pe urma vom incerca organizarea referendumurilor propriu-zise. Suntem constienti ca prefectii vor avea mandat sa atace aceste hotarari, dar eu cred ca mesajul este important: in toata lumea institutia referendumului este binecunoscuta, inclusiv in Romania a fost aplicata de cateva ori, de ce nu am face-o si noi?”, a spus liderul UDMR.
Potrivit lui Kelemen, cu ocazia re-ferendumurilor locale cetatenii vor fi intrebati in primul rand daca sunt de acord cu infiintarea regiunilor administrative si, in al doilea rand, daca acest lucru se va intampla, in ce regiune cred ei ca ar trebui sa fie localitatea lor. Kelemen a estimat ca hotararile de consilii locale in privinta organizarii referendumurilor vor fi adoptate in lunile octombrie si noiembrie.
Potrivit legislatiei, cetatenii pot propune consiliului local, spre dezbatere si adoptare, proiecte de hotarari. Promovarea unui proiect de hotarare poate fi initiata de unul sau de mai multi cetateni cu drept de vot, daca acesta este sustinut prin semnaturi de cel putin cinci la suta din populatia cu drept de vot a unitatii administrativ-teritoriale respective.