343 de posturi au ramas inca neocupate in invatamantul salajean, dupa repartizarea suplinitorilor, care s-a facut in sedinta publica, miercuri, la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalau. Sedinta a fost organizata pentru dascalii care au sustinut anul acesta examenul de titularizare si au obtinut note peste 5. Din cele 449 de posturi declarate libere la acel moment, doar 106 au fost ocupate.
Intrebat care este explicatia pentru care profesorii „nu se prea inghesuie” sa ocupe unele posturi din invatamant, Szabo Stefan, inspector scolar general adjunct in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, a confirmat ceea ce banuiam cu totii: „Majoritatea postu-rilor sunt in zone indeparate, la tara, iar profesorii din Zalau nu merg pentru un salariu de incepator”. „Nu li se merita nici macar cheltuielile de transport”, a adaugat inspectorul. Asta in conditiile in care sa-lariul net al unui profesor debutand cu calificare este in jur de 780 de lei. Pe langa faptul ca posturile din invatamantul preuniversitar sunt prost platite, vorbim de o meserie in care nu prea este tole-rata autoeficienta profesorului, de cele mai multe ori acesta fiind nevoit sa urmeze diferite cursuri de pregatire si perfectionare.
O alta explicatie data de Szabo Stefan pentru care au ramas atatea posturi libere in invatamantul salajean este ca sunt anumite scoli cu predare atat in limba romana, cat si in limba maghiara. „Acesta este un alt impediment pentru care nu s-au ocupat anumite posturi”, spune Szabo, mentionand ca „in aceste cazuri, dascalii trebuie sa cunoasca ambele limbi”. „Unii stiu doar romana, altii stiu doar maghiara”, spune inspectorul.
Ioan Lung, directorul Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” si totodata presedintele comisiei de repartizare a posturilor, ne-a declarat ca cele mai multe posturi au ramas libere pentru disciplinele reale. „Cel putin 10 posturi au ramas neocupate la disciplina mate-matica si multe altele la fizica sau chimie”, spune directorul. Conform celor spuse de Ioan Lung, nici pentru ca-tedrele de muzica sau religie nu s-au intrecut dascalii din Salaj. „Oricum, pana la 1 septembrie vor fi toate posturile ocupate”, sustine Ioan Lung. Directorul spune ca aceasta situatie nu va afecta cu nimic sistemul de invatamant din judetul nostru.
Dascalii refuza posturile la tara, care sunt platite prost si nu-si scot nici cheltuielile de transport
Urmatoarea etapa de repartizare pe posturi va avea loc in data de 27 august, la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Salaj, unde vor putea participa candidatii care au obtinut note peste 5 la examenul de titularizare in ultimii doi ani (2011 si 2012), profesori pensionari care vor sa-si rotunjeasca venitul sau suplinitori fara diploma.