Functionarii care au beneficiat de sporuri ilegale ar putea fi obligati sa le returneze esalonat sau sa nu le mai plateasca deloc.
UDMR a depus marti la Parlament proiectul de lege privind amnistia fiscala pentru circa 300.000 de functionari publici obligati sa returneze sporurile incasate in perioada 2008-2010. Initiativa UDMR a fost discutata si in cadrul coalitiei de guvernamant, fiind sustinuta si PDL, ai carui parlamentari o vor semna si ei. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a afirmat ca functionarii, indeosebi cei din primarii si administratia locala, au beneficiat de acele sporuri, ^conform contractelor colective de munca si a acordurilor legale din acea perioada^, insa au fost obligati din cauza ^schimbarii legislatiei^ si unor verificari ale Curtii de Conturi sa le dea inapoi, fiindu-le retinute din salarii, la care se adauga penalitati si dobanzile. ^Sunt situatii, mai ales in primarii, dar nu numai, cand cineva se intoarce acasa cu 500 de lei lunar, sub salariul minim pe economie la momentul actual^, a argumentat liderul UDMR, citat de Mediafax. Pe de alta parte, intrebat daca statul va trebui sa returneze acele retineri facute deja pe fluturasii de salarii ai functionarilor in contul returnarii acestor sporuri, Borbely a spus ca legea va fi ^un fel de amnistie fiscala pentru cei care au decizii in justitie^, iar pentru cei care au platit deja, in urma dezbaterii din Parlament se va conveni ^probabil un fel de esalonare cum a fost si cu salariile care trebuiau date^. In expunerea de motive a proiectului sunt invocate ^buna credinta^ atat a angajatorilor care au achitat sporurile in baza contractelor de munca, cat si a angajatilor, dar si practica neunitara a instantelor judecatoresti privind procesele cu contestatii ale deciziilor Curtii de Conturi.
Prejudiciu de 140.000 de lei la Politia Locala Zalau
De exemplu, in urma unui control efectuat anul trecut de catre Camera de Conturi Salaj la Primaria Zalau, echipa de audit a constatat ca una dintre deficientele descoperite nu a fost remediata de catre unitatea teritorial administrativa. Astfel, nu au fost recuperate prejudiciile cauzate de acordarea nelegala de ^drepturi speciale pentru mentinerea sanatatii si securitatii muncii^ angajatilor Politiei Comunitare (Locale) Zalau si ai Directiei de Asistenta Sociala Comunitara. ^Politia Locala Zalau a stabilit valoarea prejudiciului la suma de 140.300 de lei si a luat masuri privind recuperarea sumelor pana la finele anului 2011^, se arata in adresa Camerei de Conturi Salaj. Insa, sindicatul ^Lex Com^ din cadrul Politiei Locale a contestat decizia Curtii de Conturi in instanta si a solicitat anularea masurilor impuse de echipa de audit. ^Conform adresei Politiei Locale Zalau, din sumele acordate nu s-a recuperat nicio suma, motivandu-se ca exista actiune pe rol in instanta^, precizeaza inspectorii Camerei.