Cei 92 de specialisti in sanatatea animalelor si siguranta alimentelor isi desfasoara activitatea, incepand de ieri, intr-un sediu construit dupa model standard
Ieri, a fost inaugurat noul sediu al Directiei Sanitare-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Salaj. Nou e un fel de a spune, pentru ca, initia, s-a pornit de la ideea reabilitarii si extinderii fostei cladiri, dar cum aceasta nu corespundea, in mare parte, din punct de vedere al rezistentei constructiei, a fost nevoie sa se refaca trei sferturi din imobil. Si iata ca, dupa aproape patru ani de ^santier^ (lucrarile au inceput in 2008 si s-au finalizat la sfarsitul anului trecut), veterinarii s-au mutat in casa noua. La festivitatea de inaugurare si-au facut prezenta personalitati din lumea politica (prefectul Vegh Alexandru, administratorul Ionel Ciunt), vicepresedintii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Laszlo Nagy Csutak si Corneliu Ceica, sefi de institutii, medici veterinari din judet, ziaristi. Presedintele ANSVSA, Radu Chetan Roatis, desi anuntat, nu s-a aflat printre invitati din motive necunoscute noua. Mircea Martin, directorul executiv al DSVSA Salaj a pimit cu multa amabilitate invitatii si, dupa taierea panglicii inaugurale, a fost ^ghid^ pentru oaspetii care au vizitat noul sediu. Cladirea este o bijuterie, dupa modelul standard privind conditiile de desfasurare a activitatii functionarului veterinar.
Oficialii ANSVSA se declara responsabili fata de 500 de mii de consumatori
In timp ce invitatii se delectau cu bunatatile unui bufet suedez, in noul si elegantul birou al directorului Mircea Martin a avut loc o intalnire a celor doi vicepresedinti ai ANSVSA, a prefectului Vegh si a directorului institutiei inaugurate cu reprezentantii presei locale. Mircea Martin a tinut din capul locului sa faca precizarea ca valoarea totala a investitiei se ridica la 14,2 miliarde de lei vechi, bani proveniti de la Guvernul Romaniei, lucrarile incadrandu-se intre 250-300 de euro pe metrul patrat. Dupa ce a multumit pentru sprijin conducerii ANSVSA, Inspectoratului in Constructii, Primariei municipale si Prefecturii, directorul executiv Martin a spus ca ^aceasta cladire ne responsabilizeaza sa ne facem mai bine treaba in slujba ceta-tenilor, fiindca avem toate facilitatile pentru desfasurarea unei activitati ireprosabile^.
Din spusele vicepresedin-telui Corneliu Ceica am retinut ideea ca ANSVSA are cea mai vasta si mai complexa retea de laboratoare sanitar-veterinare, ca ea actioneaza in sprijinul cetateanului si a agentului economic, ca odata cu aderarea la UE s-au reglementat si implementat si in acest sector normele europene.
Cat despre reorganizarea sistemului sanitar-veterinar, Corneliu Ceica spunea ca s-au facut o serie de reduceri de personal (in jur de 1400 de persoane din 7000 existente) si ca vor disparea doar unele servicii, ale caror activitate se suprapune. Vicepresedintele Csutak a vorbit mai mult despre siguranta alimentelor, despre responsabilitatea fata de cei 500 de milioane de consumatori din statele europene, despre abatoare de capacitate mica si despre incurajarea micului fermier. Si prefectul Vegh a insistat pe sprijinirea fermelor mici si pe autorizarea targurilor de animale, avand certitudinea ca, odata cu inaugurarea noului sediu si a intensificarii controalelor, va spori si siguranta produselor alimentare de origine animala.