In localitatea Horoatu Crasnei, la intersectia dintre drumurile DC 70 (Horoatu Crasnei-Starciu) si drumul judetean 108G (Varsolt-Ciucea ) functioneaza de vreo trei luni un Centru de Informare si Marketing Turistic. Investitia a fost finantata prin Fondul European Agricol si de Dezvoltare Rurala, pe Masura 313. Valoarea totala a investitiei este de 959.326 de lei. Obiectivele Centrului de Informare si Marketing Turistic sunt oferirea de informatii necesare pentru turistii care viziteaza zona, transmiterea de informatii celor interesati, transmiterea informatiilor cu profil turistic, tour-operatorilor si agentiilor de turism sau organizarea manifestarilor tu-ristice cu scop promotional (festivaluri, targuri). Si iata de ce este important un astfel de centru in aceasta zona. Facem o succinta trecere in revista a catorva obiective turistice din comuna Horoatu Crasnei.
Biserica reformata – monument istoric
Biserica reformata din Horoatu Crasnei, construita la cumpana dintre secolele XV si XVI, era de fapt catolica la origini. Ferestele gotice cu grilaj de piatra si vitralii, precum si sculpturile de pe contraforturi se mai pastreaza sub forma lor originala. Rozeta sculptata este de factura renascentista. Gratie suportului material al familiei grofului Teleki si al altor mosieri, biserica a inflorit. Dupa ce in urma curentului reformator biserica a devenit reformata, au inceput sa apara si elementele specifice. Tavanul a fost indreptat si acoperit cu casete in 1741 de catre un mester necunoscut. Orga a fost confectionata la Targu Secuiesc de mesterul Koronics Istvan, in 1875. Exista o clopotnita din lemn, separata de biserica, ce adaposteste doua clopote, cel vechi fiind turnat in anul 1669.
Traseul Valea Ragului – Poiana Starciu
Situat la iesirea din satul Starciu spre satul Buciumi, acest traseu este cunoscut in istorie ca fiind cea mai facila trecere spre Podisul Transilvaniei, motiv pentru care armatele romane si-au instalat o parte a trupelor in vecinatate, la Buciumi. Circula legende la Starciu din perioada trecerii peste Meses a ungurilor si secuilor spre Voievodatul lui Gelu. Localnicii si armata lui Gelu au organizat o ambuscada in Vinerea Mare si i-au infrant in batalia de pe Dealul Secuiului, care la fel ca si paraul din apropiere (paraul Secuiului) poarta acest nume in urma confruntarii militare. In prezent, Valea Ragului este de o frumusete deosebita, de o parte si de cealalta fiind inconjurata de dealuri golase ori de dealuri acoperite de paduri de foioase si de co-nifere. Urmand Valea Ragului, dupa trecerea de „Poptileu” se face o deschidere imensa formata din dealuri acoperite cu iarba sau paduri si poarta denumirea de Poiana. Aici se afla un deal numit „Dealul Gaunos” datorita existentei mai multor gauri unde, spun legendele locale, traiau uriasii.
Fantana leacurilor
In Poiana ar fi fost o mana-stire numita Manastirea Meses. Lacasul de inchinare si ruga-ciune a fost atestat documentar in secolele XI-XII. Pe vechea lo-catie s-a construit o bisericuta din lemn, iar in apropiere este un izvor, binefacator, numit „Fan-tana leacurilor” sau „Izvorul inge-rului”. Izvorul iese la suprafata in fiecare an in preajma sarbatorilor de „Inaltarea Domnului” si Pogo-rarea Duhului Sfant”. Credinciosii se duc in numar mare, chiar si din localitati mai indepartate sa ia apa binefecatoare.
Pescaria si ferma de bovine de la Seredeiu
La Seredeiu, la aproximativ opt kilometri de centrul de comuna, o familie care se trage din Seredeiu a amenajat in zona numita „La ic” o pescarie pe care a populat-o cu mai multe specii de peste. Turistii ajunsi in zona au posibilitatea sa se distreze pescuind. De asemenea, in Seredeiu, un tanar fermier a accesat fonduri nerambursabile pe Masura 112 si a infiintat o ferma de bovine cu 80 de capete. Cei ce trec prin zona au posibilitatea sa bea o cana de lapte cald, direct de la tata vacii.
Crescatoria de capre si mistreti din Hurez
O familie care locuieste in Belgia de mai multi ani a dorit sa se intoarca in satul natal, la Hurez, unde sa-si amenajeze o crescatorie de capre originare din Germania, care sunt pe cale de disparitie. Pe langa pamantul mostenit de la parinti, familia si-a mai cumparat teren, detinand acum 30 de hectare. Tarcul in care stau cele 20 de capre si cei doi tapi este inconjurat cu gard electric si dotat cu sistem de alarma si camera video. Investitorul doreste sa creasca efectivul de capre si sa amenajeze intreaga suprafata avuta in proprietate.
Tot in satul Hurez, o alta familie care iubeste natura si fauna acesteia s-a hotarat sa ingradeasca o suprafata de sapte hectare, unde creste porci mistreti, iar pe viitor ar dori sa infiinteze un fond de vanatoare.