Tuica, mar al discordiei intre SEMO Pria si Garda Financiara

Un control al Garzii Financiare Salaj, efectuat in primavara anului trecut la antrepozitul fiscal SC SEMO SRL Pria, il determina pe administratorul firmei, Pavel Gaidos, sa lanseze grave acuze la adresa conducerii institutiei statului.
Reprezentantul SEMO sustine ca procesul verbal intocmit de comisarii Garzii a fost „superficial”, acestia „interpretand dupa bunul plac legea”. In opinia lui Gaidos, in spatele „abuzului” se afla nimeni altul decat seful Garzii Financiare Salaj, Petru Pop: „Ori nu cunoaste legislatia, ori vrea sa-i protejeze pe producatorii clandestini”.
Precizam ca, in urma controlului amintit, comisarii au constatat ca, „pe parcursul lui 2007 si in ianuarie 2008, societatea a achizitionat de la populatie 1.450 litri de tuica de prune cu concentratie alcoolica de 50% in volum, tuica ce a fost imbuteliata in recipienti de sticla si comercializata catre diverse persoane juridice. De asemenea, o parte din cantitatea de tuica achizitionata, respectiv 77 litri, a fost transformata, obtinandu-se tuica de prune cu concentratia alcoolica de 40% in volum, care a fost imbuteliata si comercializata catre diverse persoane juridice”. Faptele de mai sus au constituit, in opinia comisarilor, contraventie prevazuta de articolul 220, punctul 1, litera t, din OG 92/2003 republicata. Ca urmare, SEMO Pria s-a ales cu o amenda in valoare de 20.000 de lei.
Administratorul antrepozitului fiscal este de parere ca nu a incalcat in nici un fel legea si ca articolul invocat face referire la alcool etilic, produs din cereale, iar nu la tuica de prune. Mai mult, Gaidos considera ca organul de control si-a depasit atributiile: „Conform HG 533/2007, Garda Financiara constata acte si fapte din domeniul economic, financiar si vamal, care au ca efect evaziunea si frauda fiscala. Din procesul verbal intocmit nu rezulta nici un leu prejudiciu adus bugetului statului. Dimpotriva, urmare a acestei activitati de productie inceputa in 1997, am platit bugetului statului peste 6 miliarde de lei vechi”.
In replica, comisarul sef Petru Pop spune ca, „potrivit articolului 173, alin. 1, lit. c din Legea 571/2003 a Codului Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare precizeaza fara echivoc ca tuica si rachiurile de fructe fac parte din grupa alcoolului etilic”. De asemenea, mai spune seful Garzii, „din documentele prezentate organului de control, rezulta ca materia prima achizitionata, respectiv tuica de prune cu concentratia alcoolica de 50% in volum, sufera un proces de filtrare, omogenizare, nefiind comercializata cu aceleasi caracteristici cu care a fost achizitionata. Cu alte cuvinte, materia prima este transformata intr-un produs diferit de cel achizitionat”. Referindu-se la reaua credinta invocata de petent, Pop afirma ca, in realitate, organul de control a manifestat clementa, sanctionand fapta constatata la minimum prevazut de lege.
Conducerea SEMO Pria a contestat in instanta decizia Garzii, pana in prezent nefiind emisa vreo hotarare definitiva.