Bolnavii de guta pot apela cu incredere la remediile pe baza de frasin
Guta, considerata in trecut boala celor bogati, afecteaza tot mai mult persoane tinere, cu varste sub 40 de ani. Este o boala in care se produce in exces acid uric, un compus care nu poate fi metabolizat de organism si trebuie eliminat. Acesta nu se elimina prin urina, asa cum este normal, ci se depune sub forma de urati in articulatii sau in alte parti ale corpului.
Guta poate fi considerata o forma de artrita si afecteaza mai mult barbatii, raportul intre sexe fiind de 30:1 Atacurile artritei gutoase se produc brusc, de obicei noaptea, prin dureri violente ca niste arsuri puternice la nivelul articulatiilor , gleznelor, genunchilor, dar mai ales la degetul mare de la picioare sau de la maini. Articulatiile afectate de guta sunt fierbinti si dureroase la atingere, pielea din zona dureroasa fiind rosie-violacee, intinsa si lucioasa. Durerile declansate de guta pot tine de la cateva ore la cateva saptamani.
Natura vine in ajutorul suferinzilor cu plante medicinale care pot ajuta la eliminarea excesului de acid uric din organism. Iata cateva remedii naturiste pentru guta:
Infuzie din plante
Se face infuzie din una din urmatoarele plante: frunze de mesteacan, troscot, rizomi de pir, radacina de iarba mare, radacina de osul iepurelui, fructe de catina. Se ia una-doua linguri de planta la o cana de apa. Se beau una-trei cani pe zi.
Infuzie de frasin
Se prepara turnand o cana de apa clocotita peste o lingura de planta bine uscata si maruntita. Se acopera vasul, se lasa zece minute la infuzat, dupa care ceaiul se bea neindulcit. Se recomanda cure de doua saptamani, timp in care se beau trei cani de ceai pe zi cu pauze de doua saptamani. In aceasta perioada se recomanda insa un regim alimentar, adica renuntarea la carne si produse din carne, peste si fructe de mare, alcool, oua, prajeala. Se bea apa, 2,5 litri pe zi, sucuri naturale din fructe si legume si e permis o cafea pe zi, dar slaba.
Ceaiuri diuretice
Printre plantele cu proprietati diuretice recomandate bolnavilor de guta se numara tecile de fasole, matasea de porumb, frunzele de mesteacan si coada calului.
Maceratul de ceapa
Ajuta, de asemenea la eliminarea ureei si a acidului uric. Maceratul se obtine turnand o cana de apa clocotita peste o ceapa mare tocata marunt. Se lasa pana dimineata cand se strecoara si se bea lichidul indulcit cu putina miere.