Primele ferme de raci au fost infiintate in anul 1880 in Franta
Considerat o delicatesa culinara, racul nu trebuie sa lipseasca din dotarea unui restaurant care se respecta. Cereri exista iar valoarea de comercializare este mai mult decat multumitoare 12-20 de euro un kilogram de rac viu. Asta te arunca cu gandul catre o afacere de sute de mii de euro pe an. In tara. Aderarea la Uniunea Europeana creaza noi oportu-nitati pentru o ferma de raci, atat prin posibilitatea accesarii fondurilor europene nerambur-sabile, cat si prin sustinerea desfacerii unei productii stabile si in dezvoltare, dar mai ales deschizand usi pentru vanzarea marfurilor in alte tari.
Amenajarea fermei
Un luciu de un hectar de apa ofera o cantitate de cel putin 800 de kilograme de raci. Calculat la pretul minim de 12 euro pe kilogram (in viu) rezulta aproape 10.000 de euro. Racii se dezvolta bine in lacuri naturale dar si in bazine betonate in care apa are un ph de 7,5-9. Se recomanda apele cu valori minime de oxigen. Malurile apelor trebuie sa fie acoperite cu vegetatie acvatica sau cu multe radacini de salcie care ofera ascunzisuri. Apele trebuie sa aiba o adancime variabila, sa nu inghete iarna si sa aiba un fund tare format din lut si pietris Bazinele se alimenteaza cu apa curata din preajma cursurilor de apa. Pe maluri joase se aseaza olane sau gramezi de pietre pentru ascunzisul racilor. De asemenea trebuie creat habitat propriu pentru fiecare individ, prin cavitati in mal, cavitati in turba, cuiburi intre radacini ramificate sau sub pietre.
Inmultirea si hranirea
La raci sexele sunt separate. Pe teritoriul sau natural racul traieste solitar si se lupta pentru apararea teritoriului. Cauta compania altor exemplare de sex opus doar in perioada de imperechere. Numarul de oua depuse de raci difera de la o specie la alta. Femelele tin icrele fecundate sub coada.
Racul iese noaptea din ascunzisuri si cauta de mancare timp de 5-6 ore. Racul este un animal foarte lacom si consuma orice este materie organica. In crescatorii racii sunt hraniti cu carne si resturi precum intestine de animale, maruntaie etc.