In cele ce urmează, Nicolae Jugrestean, cordonator al Unităţii Fitosanitare Sălaj, ne propune un program tehnologic de combatere a bolilor şi dăunătorilor din livezi.
Acesta este de ordin informativ şi trebuie adaptat şi implementat in concordanţă cu condiţiile locale de boală, presiunea de infecţie şi atac de dăunători.
Sămanţoase
In opina specialistului, la măr şi la păr cele mai periculoase sunt focul bacterian, trebuia combătut cu produse cuprice incă din iarnă, dar şi rapănul şi făinarea. primul tratament, in vegetaţie, impotriva rapănului se aplică atunci cand frunzele au dimensiunea unei urechiuşe de şoricel şi constă tot in aplicarea de substanţe cuprice. Pe măsură ce creşte masa foliară, inainte de faza de buton roz, se aplică un produs sistemic cum este Chorus. In timpul infloritului se mai face un tratament cu fungicide, impotriva rapănului cu Score. Acesta este indicat a se folosi numai de patru ori pe an, de regulă in amestec cu Captan sau Ditianon. Totodată este necesar un insecticid impotriva insectelor minatoare şi a moliei pieliţei fructelor, de exemplu Insegar sau Match.
Samburoase

Primăvara lui 2010 s-a manifestat cu atacuri puternice de monilioză şi ciuruirea funzelor asupra samburoaselor. Din acest motiv, combaterea acestor boli, in primăvara acestui an trebuie să inceapă de timpuriu. Potrivit celor spuse de Jugrestean, monilioza lăstarilor şi a florilor se manifestă prima şi aracălăstarii şi florile. Aşadar la dezmugurit este necesar un tratament cu Bravo. Momentul critric este după cateva zile, in faza de buton alb sau roz, cand se foloseşte unul din produsele Chorus, Score sau Topas. După alte 7-8 zile şi din nou după inflorit se fac tratamente tot cu unul din cele trei produse menţionate. Impotriva băşicării frunzelor la piersic strategia cuprinde şi Bravo aplicat la dezmugurit, cand crapă mugurii, ca prim tratament. Este urmat de trei tratamente cu Score la butonul roz, scuturatul plantelor şi al treielea repetat la 7-10 zile.
E bine să ştiţi
Raportul de amestec intre produsul sistemic şi cel de contact este obligatoriu de unu la unu. Pentru varietăţile sensibile da făinare, in faza de buton roz de amestec intre Chorus şi Topas este de unu la unu. Ingrămantul foliar se va aplica separat şi nu in amestec cu produsele pentru protecţia plantelor. Vom reveni cu tratamente care se fac in celelalte fenofaze.