Mulţi agricultori consideră că luna aprilie marchează sfarşitul tratamentelor la păioase, in general, şi la grau in special, ceea ce este greşit. Specialiştii susţin că pentru a obţine recolte sporite şi de calitate, fungicidele şi insecticidele trebuie aplicate, pană la inspicat, cel puţin de două ori.
Primul tratament cu fungicide
In primăvară cand planta trece de la faza de mugure vegetativ, la mugure generativ se face primul tratament cu fungicide. Culturile se tratează de exemplu cu Alert impotriva complexului de boli foliare, cum ar fi făinarea, pătarea in ochi, pătarea brună, arsura frunzelor sau fuzarioza. Cantitatea recomandată este de 0,8 litri la hectar. Dacă există pasiune mare de făinare, in loc de Alert se poate utiliza Evolus ( un litru la hectar) care de asemenea acoperă intregul spectru de boli foliare.
Primii dăunători
Tot acum este momentul să se ivească şi primii dăunători, de exemplu afide, muşte sau viespea paiului, situaţi in care este necesar un insecticid de bază de pietroide organofosforice sau neonicotinoide. In aceeaşi perioadă apar şi buruienile cu frunză lată, care trebuie combătute cu erbicide, momentul optim fiind cand cele anuale au două-patru frunze, iar cele perene sunt in fază de rozetă. Specialiştii recomandă Ganstar Super, 40 de grame la hectar, care controlează aproape 70 de specii şi are cea mai scurtă perioadă reziduală dintre toate erbicidele utilizate. In funcţie de gradul de imburuienare, se poate folosi şi un alt erbicid sulfonil ureic, cum ar fi Glean 15-20 de grame la hectar. pentru infestări majore cu turiţă se poate folosi Grandstar super, 40 de grame la hectar plus Cerlit 0,4 litri la hectar.
Tratamentul doi
Cand se formează ultima frunză se face al doilea tratament cu fungicide. Este momentul dintre formarea ultimei frunze (stindard) şi inspicat. Acum este binevenit fungicidul Acanto Plus (0,5 litri la hectar). In cazul graului, prelungirea perioadei de umplere a bobului inseamnă acumularea suplimenteră de gluten şi obţinerea unor boabe mai mari, de calitate superioară la care se adaugă un plus de producţie de 150-750 de kilograme la hecatar, in funcţie de condiţiile climatice şi de nutriţie. Din primăvară şi pană la recoltare, mai sunt necesare cel puţin două tratamente impotriva dăunătorilor, in funcţie de presiunea lor. Cel mai periculos este ploşniţa graului, care depreciază drastic indicii de calitate ai producţiei.