Miercuri, 25 martie, creștinii prăznuiesc prima sărbătoare a Maicii Domnului, și anume Buna Vestire.
Pe lângă semnificația religioasă, în unele zone se spune că în ziua de Buna Vestire cântă cucul prima oară. În tradiția populară, cucul este vestitorul de lucruri importante din viața de zi cu zi a omului. În trecut se credea că în momentul în care o persoană îl auzea pentru prima oară cântând în acel an, omul trebuia să numere de câte ori cântă acesta. Astfel, omul afla câți ani mai are de trăit. Conform unei alte superstiții de Buna Vestire, este bine să se pună în pragul casei sare și pâine pentru hrana îngerilor.
La noi, Buna Vestire mai este cunoscută și sub denumirea de Zămislirea Domnului. În calendarul popular, Buna Vestire mai poartă și denumirea de Blagoveștenia sau Ziua Cucului.
După cum o spune și numele sărbatorii, această zi aduce mereu creștinilor o veste minunată. În această zi, oamenii nu trebuie să se certe deoarece este păcat. Persoanele care se ceartă în ziua de Buna Vestire vor avea necazuri tot anul. În unele regiuni, precum Bucovina, nu se pun ouă sub cloșcă deoarece se crede că puii ar putea ieși cu două capete și patru picioare.
În alte regiuni, pentru a se asigura că vor avea parte de roade bogate în livezi, oamenii amenință pomii cu toporul, după care îi stropesc cu țuică. Tot în această zi, locuitorii din Maramureș adună toate lucrurile nefolositoare de prin curți și le dau foc. Acest obicei mai poartă numele de Noaptea Focurilor și este practicat de toți maramureșenii, începând de cu ziuă și durând, de obicei, până după miezul nopții sau chiar până în zori.
Datorită faptului că în această zi este dezlegare la pește, o superstiție spune că persoana care gustă în această zi pește se va simți întregul an precum peștele în apă. În popor se mai zice că pescarii nu ar trebui să arunce cu mămăligă în apă în ziua de Buna Vestire. În caz contrar, toți peștii din acea apă vor muri.
De Buna Vestire, primul cântec al cucului trebuie să îi găsească pe toți oamenii îmbrăcați în haine curate, joviali, veseli, cu bani în buzunare și cu stomacul plin. Dacă nu vor îndeplini cu strictețe aceste ritualuri, se spune că respectivii nu se vor putea bucura de toate bogățiile pe care anul urmează să le aducă. Iar dacă primul cântec al păsării e auzit pe stomacul gol, în stânga sau în spatele omului, acest lucru e semn rău.
În unele locuri, de Buna Vestire, flăcăii de însurătoare și fetele de măritat întreabă cucul câți ani mai trebuie să aștepte până se vor căsători. Dacă pasărea tace, acesta e un prilej de mare bucurie, deoarece tăcerea semnifică o căsătorie grabnică, în timp ce fiecare cânt al cucului înseamnă un an de așteptare.