Ajutorul de minimis pentru legume în 2021 este noutatea anunțată de Ministerul Agriculturii pentru cultivatorii care așteaptă să acceseze programul ce va înlocui sprijinul pentru tomate cultivate în seră sau solar.

Potrivit unei declarații făcute marți, 23 martie, de ministrul Agriculturii, Adrian Oros, programul Tomata se va extinde, pe lângă roșii, și la ardei, castraveți, varză albă și roșie, vinete. Este vorba de un sprijin financiar de minimis pentru legume cultivate în spații protejate, sere sau solarii, care va intra la plată din acest an, cu alocare de la bugetul de stat. Ajutorul se va acorda în cuantum de maxim 2.000 de euro pe 1.000 metri pătrați /beneficiar/an.

“Printre celelalte scheme de sprijin care urmează să fie lansate în consultare publică avem ajutorul de minimis pentru susținerea legumelor în spații protejate, fostul program Tomata. Am spus că programul Tomata, care s-a derulat pe o perioadă de 4 ani nu va mai continua așa, am spus și care sunt motivele, sumele foarte mari care au fost alocate și efectul așteptat care nu a mai venit, modul destul de grosolan în care a fost fraudat acest program, dar și faptul că foarte mulți legumicultori au cerut ca programul să fie extins la legume în spații protejate, nu doar la o legumă,  astfel încât legumicultorii să aibă posibilitatea să cultive legumele care sunt cerute pe piață”, a spus Adrian Oros.

Așadar, proiectul de HG este în curs de definitivare, în consultare cu mediul asociativ din legumicultură, și se acordă pentru mai multe legume. Potrivit MADR, sprijinul bănesc pentru susținerea cultivării legumelor în spații protejate are o alocare de 150 milioane lei. Dacă valoarea alocată fiecărui beneficiar este depășită, cuantumul se reduce proporțional. Schema de ajutor se va desfășura prin APIA, pentru a fi monitorizată îndeaproape de către autorităție competente, scopul principal fiind evitarea fraudării.

“Avem un plafon de 150 milioane lei. Dacă valoarea alocată este depășită, practic cuantumul se reduce proporțional. Această sumă se repartizează la toți beneficiarii eligibili. Schema se va derula prin APIA, ca să fie mai ușor verificabilă și monitorizabilă, iar controalele se vor efectua în comisii mixte APIA-DAJ” , a informat Ministerul Agriculturii.

Reamintim faptul că ministrul Agriculturii a anunțat încă din ianuarie că programul Tomata nu va continua ca și anii trecuți, urmând a fi extins și la alte legume cultivate în spații protejate. Această formă de sprijin este așteptată de mulți dintre fermierii care în ianuarie s-au trezit eliminați din schemele de ajutor. Totodată, marea lor majoritate sunt dezamăgiți de faptul că lansarea acestui nou program se lasă așteptată, deși ne aflăm în plin sezon al lucrărilor de primăvară.