Aproape 353.000 de șoferi au ales, anul trecut, să adauge contractelor RCA clauza de “decontare directă”, care le permite ca în caz de accident să solicite plata daunei propriului asigurător RCA, nu celui care a vândut polița șoferului vinovat, așa cum se întâmplă în mod normal.
În condițiile în care unele societăți de asigurare plătesc daunele mai greu decât altele, diferențe ce se pot vedea inclusiv din numărul de reclamații trimise la ASF de păgubiți, opțiunea “decontare directă” se poate dovedi o alegere cât se poate de inspirată.
Conform datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în Raportul asupra evoluției pieței asigurărilor în 2022 , anul trecut au apelat la această variantă 352.281 de șoferi, număr puțin mai mic decât în 2021, dar aproape dublu față de 2020. Primele brute subscrise de asigurători din clauza de decontarea directă au atins 58,3 milioane de lei, ceea ce înseamnă că prima medie anuală plătită de clienți a fost de puțin peste 170 de lei, în creștere de la 121 de lei, cât a fost în 2021.
Anul trecut a venit cu un record în ceea ce privește numărul dosarelor de daună plătite în contul clauzei decontare directă, fiind vorba despre aproape 12.200 de cazuri, cu o daună medie de peste 8.100 de lei. În total, s-au plătit peste 98,5 milioane de lei sub formă de daune, de asemenea un record, notează studiifinanciare.ro.
Avantajul principal al decontării directe derivă din faptul că, în caz de daună, plata despăgubirii este făcută de propriul asigurător al șoferului păgubit, nu de către firma de asigurare care a emis RCA pentru șoferul vinovat, așa cum se întâmplă de obicei.
Cu alte cuvinte, șoferul care are clauza de decontare directă își cumpără, contra unei sume medii de 172 de lei, dreptul de a alege propriul asigurător RCA în cazul în care suferă o daună din vina altui șofer. Acest avantaj este semnificativ, în condițiile în care comportamentul de plată al asigurătorilor diferă de la caz la caz și, mai mult, în general, societățile care gestionează portofolii mari de RCA reglementează mai greu dosarele de daună față de cele cu portofolii mai suple în această zonă.
În sens legal, decontarea directă reprezintă o clauză care poate fi achiziţionată împreună cu poliţa RCA. Aceasta presupune faptul că, după un accident rutier, proprietarul mașinii păgubite are opțiunea de a merge la propriul asigurător RCA pentru a-și recupera prejudiciul, urmând ca asigurătorul său să recupereze suma plătită de la asigurătorul şoferului vinovat.
Clauza vine în sprijinul consumatorilor de asigurări RCA, fără a limita în vreun fel dreptul șoferului păgubit de a merge direct la asigurătorul vinovatului pentru a-și recupera prejudiciul.