Salajencele cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani vor putea sa-si faca gratuit teste Papanicolau pentru depistarea si prevenirea cancerului de col uterin, in cadrul programului de screening demarat la nivel national incepand cu 1 august. Deocamdata s-au stabilit doar centrele de recoltare din Salaj, s-au incheiat contractele cu medicii de familie si specialistii care vor participa la programul national, iar primele teste se vor putea face la sfarsitul lunii august sau inceputul lunii septembrie.
Ligia Marincas, directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, a declarat pentru Graiul Salajului ca medicii din judet care vor participa la programul national de screening in cancerul de col uterin au fost, in marea lor majoritate, instruiti, insa mai urmeaza cateva etape de instruire. Pana la aceasta data, au fost semnate 56 de contracte intre centrele de informare si consiliere (cabinetele medicilor de familie) si Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, in calitate de coordonator al programului in Salaj. Astfel, la program vor participa 63 de medici de familie si 15 medici specialisti, din care 13 ginecologi si doi medici din cabinetele de planificare familiala. Toate informatiile legate de programul de screening in cancerul de col uterin pot fi obtinute de la cabinetele medicilor de familie din judet.
La nivel de Salaj, femeile interesate de testarea gratuita pentru depistarea si prevenirea cancerului de col uterin se vor adresa in primul rand medicului de familie. Apoi, vor merge la unul dintre cele patru centre de recoltare – Ambulatoriul Spitalului Orasenesc Jibou, Ambu latoriul Spitalului Orasenesc Simleu Silvaniei, Ambulatoriul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau si la Salvosan Ciobanca Zalau.
Totusi, presedintele inte-rimar al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj, Marius Tautu, spune ca pentru eficientizarea progra-mului de screening ar fi mult mai accesibil pentru femei ca recoltarea probelor pentru analize sa se efectueze la cabinetele medicilor de familie si ca, pana la demararea propriu-zisa a recoltarii, probabil ca se va lua aceasta decizie. Pentru o femeie din mediul rural este mult mai costisitor sau incomod sa mearga la oras pentru testare si multe nu vor participa la screening.