Cel putin cinci firme au „tepuit” sute de zalauani cerand bani pe lucrari care nu s-au mai facut
In ciuda faptului ca au la dispozitie variante mai bune si suficiente exemple de oameni „patiti”, zalauanii nu se invata minte si continua sa apeleze la firme „fantoma” pentru a-si izola termic locuintele. Nu putine sunt cazurile in care au dat banii si au ramas fara ei, iar de lucrare nu s-a mai apucat nimeni.
Exact in aceasta situatie sunt locatarii blocului G 11 din Dumbrava Nord. Au dat banii, cel putin zece milioane de apartament, inca din primavara, firmelor Pacrisis si Cristidor, care s-au angajat sa le izoleze blocul. Muncitorii au montat schelele acum trei luni de zile dar treaba e neterminata. La etajul unu si doi, s-a placat cu polistiren, dar atat. Iar acesta este deja deteriorat, de la ploi si soare. In schimb, schelele blocheaza accesul oamenilor in scara blocului si la garaje. Din spusele locatarilor, cei doi patroni, tata si fiu-Pop Florin si Pop Cristian- nu mai sunt de gasit nici la telefon. Conform scenariului clasic, deja cunoscut, banii au fost luati de la oameni fara factura sau chitanta. Contract nu au decat doua familii, care au insistat sa primeasca macar atat, inainte de a da banii. Ieri, oamenii au depus plangeri la Protectia Consumatorului si la Politie, pentru a-si recupera banii. Intre timp, se uita cu jind la blocul de langa ei, MV 6, unde schelele au fost montate abia acum cateva zile, se lucreaza de zor si in curand blocul va fi gata izolat termic. De alta firma, evident.
Graiul Salajului a prezentat pe larg cazurile mai multor zalauani care au fost pacaliti dupa aceeasi metoda. Bani luati inainte, sub forma de avans, pe motiv ca trebuie cumparate materiale. Dupa care, ia banii sau firma de unde nu-s. Au patit-o locatarii de la A 22, langa piata de la Astralis, de la O 2 si B 28 de pe strada Armoniei. Inca de anul trecut, toti i-au dat bani lui Fit Ciprian, administratorul firmei Prosper Lux, sa le izoleze blocul, dar s-au ales cu o teapa. Iar lista pagubitilor e mult mai lunga.
Alte firme reclamate la Protectia Consumatorului, pe langa Pacrisis, Cristidor si Prosper Lux, mai sunt IMB Biseder si Bifora Com.
Anul acesta, locatarii unui singur bloc din Zalau- A17, de pe strada Kiss Karoly- s-au incadrat in cerinte, pentru a fi scutiti de la plata impozitului.
Cei care aleg izolarea blocului in regie proprie se lasa insa pacaliti de multe ori de un pret mai mic, de faptul ca nu mai trebuie sa umble dupa autorizatii, pentru ca sunt firme care lucreaza si fara, sau de faptul ca acestea izoleaza si numai cate un etaj, doua din imobil, astfel ca ajung, adesea, in situatia de a-i imbogati pe unii smecheri care profita de naivitatea lor.
Daca nu te lasi amagit de pretul smecherilor, ai parte de scutiri de impozit timp de sapte ani
Izolarea termica a blocurilor se poate face in doua feluri: in parteneriat cu primaria, prin Programul national de reabilitare, sau in regie proprie. In ambele cazuri sunt avantaje si dezavantaje. In cazul reabilitarii termice in parteneriat cu primaria, asociatia de proprietari suporta doar 20 la suta din costul lucrarii, 50 la suta din costuri sunt bani de la bugetul de stat iar 30 la suta, bani din bugetul local. Primaria aloca in fiecare an o anumita suma pentru astfel de lucrari, astfel ca se aplica principiul „primul venit, primul servit”. Procedura este insa destul de stufoasa. In primul rand, proprietarii trebuie sa fie constituiti in asociatie de proprietariari care sa-i reprezeinte, in baza unui contract de mandat, si sa faca dovada ca au deja fondul de reparatii, care sa acopere partea lor de 20 la suta din valoarea lucrarii.
Trebuie facuta expertiza tehnica, auditul energetic, obtinerea documentatiei de avizare a lucrarii de interventie si autorizatia de constructie. In aceasta situatie, blocul se izoleaza in totalitate. Nu se pot izola doar cateva apartamente sau cateva etaje. Tocmai din acest motiv e necesar acordul majoritatii proprietarilor, pentru a se putea izola intreg imobilul. Se poate izola insa o singura scara de bloc. Lucrarea include izolarea termica a peretilor exteriori, inlocuirea ferestrelor si a usilor exterioare existente, inclusiv tamplaria aferenta accesului in blocul de locuinte, cu tamplarie performanta energetic,inchiderea balcoanelor cu tamplarie performanta energetic, termo-hidroizolarea terasei/termoizolarea planseului peste ultimul nivel in cazul existentei sarpantei, izolarea termica a planseului peste subsol, in cazul in care prin proiectarea blocului sunt prevazute apartamente la parter, lucrari de refacere a finisajelor anvelopei.
Contractarea executarii lucrarilor se realizeaza cu respectarea prevederilor legale in vigoare privind achizitiile publice.Urmarirea si verificarea executarii lucrarilor se realizeaza prin diriginti de santier autorizati. La finalul lucrarilor, asociatia de proprietari primeste un certifcat de performanta energetica, cu evidentierea consumului anual specific de energie calculat pentru incalzire. Receptia finala se organizeaza de primarie, dupa expirarea perioadei de garantie de buna executie de 3 ani.12 blocuri din Zalau au optat anul acesta pentru aceasta varianta.
In cazul in care proprietarii opteaza pentru izolarea termica a blocului in regie proprie, vorbim din nou de doua situatii. Prima, atunci cand proprietarii aleg o firma serioasa, care sa le faca o lucrare de calitate sau, orbiti de o super oferta de pret, se vor alege cu o lucrare de mantuiala sau, mai rau, cu banii luati si cu blocul neizolat. Calitatea lucrarii este importanta in cazul in care locatarii au de gand sa profite de facilitatea acordata de autoritati, si anume scutirea de la plata impozitului pe apartament pe o perioada de cel putin sapte ani si obtinerea certificatelor de urbanism, la nevoie, in mod gratuit. Scutirea de la impozit se acorda doar pe baza autorizatiei de constructie, procesului verbal de receptie a lucrarii si a certificatului de audit energetic, fiind nevoie de un coeficient de performanta de minim 100, ceea ce descalifica din start lucrarile prost facute sau neautorizate.