Rata somajului la nivel de Salaj isi va pastra tendinta de crestere in perioada sezonului rece. Tinerii absolventi ingroasa randurile celor care nu au ce face. In august „au aparut” aproape 1.000 de someri, in timp ce doar 120 de salajeni si-au gasit de lucru

Trendul ascendent pentru rata somajului la nivel de Salaj se mentine si pentru luna august, potrivit directorului AJOFM Salaj, Romeo Sarca. „La sfarsitul lunii august, rata somajului inregistrat la nivelul judetului Salaj a fost de 5,57 la suta, mai mare cu 0,14 puncte procentuale decat cea din luna precedenta si mai mica cu 0,18 puncte procentuale decat cea din luna august a anului 2011. Numarul total al somerilor inregistrati la finele lunii a fost de 5.918 si a crescut cu 150 de persoane fata de cel din luna anterioara”, a precizat Romeo Sarca ieri, in cadrul unei conferinte de presa.
Astfel, din totalul somerilor inregistrati, 2.017 sunt someri indemnizati, numarul lor fiind in crestere fata de luna iulie cu 242 de persoane, in timp ce numarul somerilor care nu beneficiaza de indemnizatie a scazut cu 92 de persoane, ajungand la 3901. Romeo Sarca spune ca situatia se datoreaza in principal solicitarii indemnizatiei de somaj de catre absolventii promotiei acestui an, dupa expirarea celor 60 de zile de la absolvirea studiilor, in care acestia se aflau inregistrati ca persoane in cautare de loc de munca. Ponderea somerilor neindemnizati in numarul total al somerilor este de 65,9 la suta, a celor indemnizati – 34,1 la suta, iar ponderea femeilor in numarul total de someri este de 44,1 la suta.

August „a produs” aproape 1.000 de someri
In cursul lunii august, numarul total de someri intrati in evidente a fost de 968 de persoane, din care 503 sunt persoane inregistrate ca someri indemnizati si 465 de persoane inregistrate ca someri neindemnizati.
Totodata, in cursul lunii august au iesit din evidentele agentiei judetene un numar total de 818 de someri, din care 120 prin incadrare in munca, 135 ca urmare a expirarii perioadei de indemnizatie si 563 ca urmare a suspendarii, incetarii indem-nizatiei de somaj din diferite motive. Un numar de 563 de someri neindemnizati nu au solicitat mentinerea cererii de loc de munca.
Somaj peste media nationala
La nivel national, rata somajului a inregistrat valoarea de 4,90 la suta, rata somajului salajean inregistrand astfel valori peste media nationala. Totusi, Salajul se situeaza pe pozitia a saptesprezecea intr-un top descrescator la nivel national. Cea mai mare rata a somajului este de 9,06 la suta in judetul Teleorman, iar cea mai mica, de 1,80 la suta, se inregistreaza in judetul Ilfov.
Cine sunt somerii salajeni
Potrivit datelor furnizate de directorul AJOFM Salaj, Romeo Sarca, somerii cu nivel de instruire primar, gimnazial si profesional constituie ponderea cea mai mare a persoanelor care se adreseaza Agentiei Judetene pentru Ocuparea fortei de munca in vederea gasirii si ocuparii unui loc de munca, in categoria aceasta fiind inclusi 67,7 la suta dintre somerii salajeni. Somerii cu nivel de instruire liceal si postliceal reprezinta 24,8 la suta, in vreme ce somerii cu studii superioare sunt cei mai putini, de doar 7,5 la suta.
Din punct de vedere al structurii somerilor pe grupe de varsta, reprezentative sunt ponderile pentru grupa de varsta cuprinsa intre 40-50 de ani (25,9 la suta), urmata de categoria tinerilor sub 25 de ani (23,5 la suta), a celor cu varsta cuprinsa intre 30-40 ani (22,8 la suta), a celor cu varsta de peste 50 de ani (19,7 la suta) si a persoanelor intre 25 si 30 de ani (8,1 la suta). Si de data aceasta cifrele arata ca cei mai multi someri sunt din mediul rural, respectiv 4.323 de salajeni, in vreme ce din mediul urban sunt in evidentele AJOFM Salaj un numar de 1.595 de someri.