Legea referitoare la suspendarea platii taxei de poluare pentru autovehicule mai vechi de 2007, precum si pentru restituirea taxei deja achitate a fost publicata Monitorul Oficial. Prevederile legii sunt aplicate incepand cu data de 31 ianuarie 2012. Cele 400 de milioane de euro, reprezentand taxa incasata ilegal, vor fi restituite de la bugetul de stat catre cei care au solicitat acest lucru. Dupa noile reglementari legislative, pot cere restituirea banilor:
-Persoanele care au achitat, in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a Legii 9/2012 si data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta 1/2012, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule inmatriculate in tara inainte de 2007 la prima transcriere a dreptului de proprietate in Romania.
-Contribuabilii care au achitat taxa pe poluare pentru autovehicule incepand cu 1 iulie 2008 pana la data intrarii in vigoare a Legii 9/2012 iar aceasta este mai mare decat taxa rezultata din aplicarea formulei de calcul din aceasta lege.
-Contribuabilii care au platit taxa si, ulterior, autovehiculul a fost scos din parcul auto national. In acest caz se restituie valoarea reziduala a taxei.
-Contribuabilii care, in baza unei hotarari definitive si irevocabile a instantei judecatoresti competente, au dreptul la restituirea sumelor reprezentand taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
Cererile privind restituirea diferentelor de taxa pot fi descarcate de pe pagina de internet www.anaf.ro. Acestea se vor depune la administratia fiscala teritoriala in a carui evidenta este inregistrat contribuabilul ca platitor de impozite si taxe.