Pentru ca Fiscul sa-i tina sub control pe micii pro-ducatori, are nevoie de un document fiscal, cum este carnetul de producator. Insa micii producatori scapa de vigilenta Fiscului. Asta datorita faptului ca pe de o parte sunt prea mici, iar impozitele care ar fi incasate de pe urma lor nu justifica alocarea de surse financiare pentru a-i controla. Pe de alta parte, nu exista nici cadru legal pentru fiscalizarea corespunzatoare a acestora. Una dintre solu-tiile gandite de autoritati a fost introducerea carnetelor de producator.  Si incepand din aprilie, carnetele de produ-cator se vor schimba la fata.

In loc sa vanda,

completeaza rubrici
Problemele apar insa din cauza prevederilor care vor reglementa folosirea acestor carnete. Iata cum poate fi incurcat taranul care vinde in piata. In carnete vor fi file care vor contine niste tabele, cu rubrici distincte, in care producatorii vor trebui sa noteze dimineata cantitatea de ceapa, usturoi sau rosii cu care au venit la piata. Intr-o alta rubrica, seara, va fi trecuta cantitatea de produse ramase si, in alta rubrica, cea de produse vandute. Partea din fila care va contine cantitatea de produse vandute    se va detasa din carnetul    de producator si se va pune la un dosar care va trebui  dus la un contabil, pentru     ca acesta sa calculeze ce impozite are de platit pro-ducatorul. Mai mare biro-cratie nici ca se putea. Inchipuiti-va ca sunt produ-catori de 70-80 de ani. Vin cu cantitati mici de ceapa si usturoi la piata sa obtina si ei un craitar. Ce faci cu ei? Ii pui sa angajeze contabil?

Musai hartie de la asociatie
Cert este ca acest carnet de producator nu rezolva problema evaziunii fiscale. Ba mai mult complica viata producatorului care plateste impozitul pe teren, pe marfa obtinuta de pe acel teren, pe constructii, pe animale. Nu-s destul de multe incurcaturi, ca iata mai vine una. Pe langa atestatul de la primarie, pentru a-si putea vinde zarzavaturile, legumele si fructele in piete, producatorii agricoli vor mai avea nevoie si de o hartie de la asociatia care este activa pe raza localitatii in care isi desfasoara acti-vitatea. Daca nu exista asociatie pe raza localitatii pe care producatorul isi desfasoara activitatea, va apela la asociatii din alte localitati si din alte localitati pana va obtine „hartia”. Ca de nu, potera va fi pe el.