In sedinta de joi, Guvernul a adoptat Hotararea privind aprobarea stemelor a doua comune salajene: Hida si Romanasi. Inca cinci unitati administrativ teritoriale (UAT) din Salaj (Simleu Silvaniei, Maeriste, Poiana Blenchii, Sanmihaiu Almasului si Salatig) au depus documentatia pentru aprobarea stemei, insa proiectele trebuie revizuite si completate cu noi date.
Stema unei comune trebuie sa aiba forma scutului triunghiular, asa cum s-a convenit la conventia nationala privind stemele comunelor. In acest scut triunghiular trebuie sa se regaseasca tot ce este mai semnificativ (istorie, traditie, cultura, bogatii naturale etc) in comunita respectiva.

Comisii peste comisii
Pentru a obtine un insemn heraldic, in cazul de fata o stema, la nivel de UAT se intocmesc mai multe variante, din care una este propusa pentru comsia heraldica din cadrul Consiliului Judetean. De aici, pro-iectul este trimis la comisia zonala de la Cluj, de aici la Comisia Nationala de Heraldica  din cadrul Academiei Romane, de la Aca-demie la Ministerul Dezvoltarii Regionale si abia apoi la Guvern. Din sapte proiecte salajene, doar doua au primit avizul.

Hida
La Hida, de pilda, obsevam manunchiul de narcise, care face referire la rezervatia naturala Poiana cu narcise de la Racas. Crucea trilobata scoate in evidenta viata religioasa a locuitorilor, iar caduceul semnifica deopotriva harnicia si disponibilitatea pentru schimb a locuitorilor.
Comuna Hida este asezata in Depresiuneastop_coloana Almasului si se intinde pe o suprafata de peste 100 de kilometri patrati. Populatia comunei numara la ultimul recensamant 3.148 de locuitori. Prima atestare documentara dateaza din anul 1333. La ora actuala, Hida are un potential economic ridicat, comparativ cu alte comune salajene, si obiective turistice de mare atractie atat pentru straini, cat si pentru turistii din tara.

Romanasi
La Romanasi, varfurile de lance fac referire la descoperi-rile din localitate, faptul ca inca din secolulu al II-lea aici existe un castru roman. Caprioara de aur reprezinta fauna din localitate, ghinda cu frunze de stejar face referire la padurile de foioase din zona, iar braul undat semnifica hidrografia localitatii (Valea   Agrij). Comuna Romanasi este situata in interiorul Depresiunii Almas-Agrij, pe Valea Agrijului  cu o suprafata de 66 kilometri patrati si o populatie de 2.750 de locuitori. Are o incarcatura isto-rica de exceptie. Castrele romane de la Romanasi si Romita spun totul despre rolul de aparare jucat de asezarile din zona. Insa prima atestare documentara dateaza din 1310. Comuna Romanasi este cunoscuta in tara si stainatate pentru valoarea bisericilor de lemn din Pausa, Romita, Poarta Salajului, Ciumarna si Chichisa.