Taierile de fructificare se executa atat in perioada de repaus, cat si in perioada de vegetatie („in verde”)
Pentru majoritatea soiurilor de par, in cazul unor tehnologii recomandate si a unor conditii ecologice normale, cresterile anuale in tinerete sunt 30-40 de centimetri, iar in plina productie de 15-30 centimetri.
Operatiile de taiere se vor realiza cu prudenta pentru a nu diminua suprafata productiva si vegetativa a pomilor. In general intensitatea taierilor creste cu varsta pomilor, accentuandu-se in perioada de intrare in declin. Pomii cu cresteri vegetative mai mici vor fi taiati mai sever prin scurtare iar la cei cu cresteri vegetative mari se vor evita scurtarile, efectuandu-se taieri de rarire. Pomii care au fructificat mult si au cresteri slabe vor fi taiati mai sever. De asemenea cand apar semne de declin (cresteri anuale reduse la 15-20 de centimetri) se va proceda la scurtari pe lemn de doi si trei ani, taind deasupra unor formatiuni fructifere. In perioada de mare productie, majoritatea soiurilor de par si in special cele cu fructificare de tip standard au ramurile de rod inserate pe ramuri de 2-3 ani care sub greutatea fructelor se arcuiesc. In zonele de curbura apar noi lastari vegetativi si apoi de rod. Pentru a evita acest fenomen, ramurile respective se vor scurta cu jumatate din lungime.
Vor fi eliminati lastarii lacomi si ramurile cu crestere verticala, daca sunt de prisos. Inainte de inceperea taierilor pomul se analizeaza din punct de vedere al cresterii anuale, gradul de incarcatura cu ramuri de rod, productia din anul anterior, starea fitosanitara etc. Functie de aceste elemente se va stabili conduita de taiere a fiecarui pom mergand chiar pana la nivel de sarpanta sau subsarpanta.
Taierea „in verde” se poate aplica la toate soiurile, dar mai ales la cele de vara. Momentul aplicarii acestor taieri trebuie corect stabilit pentru a putea favoriza cresterile anuale, diferentierea mai buna a mugurilor de rod, obtinerea de fructe de calitate. Aceste taieri se vor efectua pana la 10-15 august. Parul se preteaza si la taierea mecanizata.