Primele 84 de camere au fost puse deja in functiune, iar alte 11 sunt in curs de instalare in principalele intersectii din municipiu.

Locuitorii din Zalau se pot simti mai in siguranta atunci cand se plimba prin parcurile municipiului, cand merg la cumparaturi sau cand isi lasa copiii in spatiile de joaca. Orasul este impanzit de camere de supraveghere. In plus, soferii care apasa mai tare pedala de acceleratie si depasesc viteza legala sau cei care isi pierd rabdarea la semafor si trec pe rosu vor putea fi detectati cu ajutorul camerelor de supraveghere ce se monteaza in acest moment in opt intersectii semaforizate si in alte trei intersectii nesemaforizate din oras.
Atat instalarea camerelor de supraveghere in parcuri, cat si instalarea celor din intersectii, sunt parte din programe ale Primariei Zalau implementate cu scopul de a preveni criminalitatea si de a oferi locuitorilor un nivel mai ridicat de siguranta publica si rutiera.

Politia Locala si ADP vad tot ce misca in Zalau
Daca in parcurile din municipiu au fost deja montate camerele de supraveghere, in intersectiile semaforizate din oras camerele sunt in curs de instalare. De la Scala pana la Astralis, bulevardul este spart pe alocuri de angajatii ADP care monteaza semafoare pentru biciclisti si pietoni si camerele de supraveghere, in scopul de a monitoriza traficul si de a lua masuri pentru fluidizarea acestuia acolo unde se va dovedi ca este nevoie. Una dintre camerele deja montate se poate observa cu usurinta in intersectia de la Silvania, care monitorizeaza tot ce se petrece in zona, fie ca este vorba de circulatia rutiera, fie de ceea ce se intampla in zona pietonala. In total, intersectiile vor fi supravegheate cu 11 camere, pe o distanta de 3,5 kilometri si vor deveni pe deplin functionale in luna octombrie. Camerele de supraveghere din intersectii vor fi monitorizate dintr-un dispecerat ce va fi infiintat la sediul ADP Zalau.
In timp ce intersectiile sunt in curs de modernizare, camerele de supraveghere din parcuri sunt deja testate, operatiune de care se ocupa angajatii Politiei Locale, cei care vor avea sarcina de a le monitoriza. Dispeceratul de monitorizare a parcurilor a fost infiintat la sediul Politiei Locale si va fi inaugurat in perioada imediat urmatoare, dupa cum a precizat pentru Graiul Salajului Lucian Trif, purtatorul de cuvant al insitutiei.
Andreea Cristea, functionar in cadrul Primariei Zalau, a informat ca au fost amplasate 84 de camere de supraveghere in zonele Parcul „Padure Bradet”, Piata 1 Decembrie 1918, Parcul Municipal, Parcul „Rotary” din Bradet, spatiul de joaca „Pacii” de pe strada Crisan si in zona Centrului Social de Urgenta Zalau.

Proiecte europene
Cele doua sisteme de supraveghere – a parcurilor si a intersectiilor – sunt implementate de municipalitate prin accesarea de fonduri prin Programul Operational Regional. Valoarea totala a proiectului de supraveghere a traficului rutier este de 15 milioane de lei si are ca obiectiv principal imbunatatirea circulatiei rutiere si cresterea accesabilitatii in municipiu. IProiectul urmareste reducerea congestiilor din trafic, cresterea vitezei de transport si reducerea timpilor de asteptare prin introducerea unui sistem inteligent de management al traficului pe un traseu de 3,5 kilometri, incluzand opt intersectii semaforizate si trei intersectii nesemaforizateI, explica Rodica Ciurte, managerul de proiect, la inceputul anului, cand s-a semnat contractul de finantare pentru implementarea programului. Totodata, investitia de aproape patru milioane de euro urmareste si cresterea sigurantei auto si pietonale prin implementarea sistemului de detectare a trecerilor pe culoarea rosie a semaforului si a unui sistem de detectare a depasirii vitezei admise. Chiar si poluarea mediului cu emisii de noxe cauzate de trafic va putea fi diminuata prin reducerea timpilor de stationare in intersectii si reducerea consumului de carburanti.
Supravegherea parcurilor si a spatiilor de joaca se realizeaza prin proiectul „Siguranta publica in municipiul Zalau prin sisteme de supraveghere video amplasate in spatii publice”, cu o valoare totala de 94 de mii de lei si are ca principal obiectiv cresterea calitatii vietii locuitorilor municipiului prin cresterea sigurantei publice si prevenirea criminalitatii in Zalau.
Reprezentantii municipalitatii spera ca parcurile sa devina mai atractive sub aspectul sigurantei, dar vor sa si previna faptele antisociale sau macar sa reduca numarul acestora.

Ce cred zalauanii despre „Big Brother-ul” din oras
Graiul Salajului a realizat un mini-sondaj cu privire la ce cred zalauanii despre implementarea programelor de monitorizare a traficului si a spatiilor publice. Oamenii au fost intrebati si daca se vor simti mai in siguranta dupa ce camerele de supraveghere vor fi puse in functiune. Niciunul din cei intervievati nu a declarat ca se va simti urmarit daca orasul este impanzit cu camere de supraveghere. Ba, dimpotriva, fiecare persoana intervievata a raspuns ca se va simti protejata din moment ce imaginile de pe camere sunt monitorizate de autoritati. Toti au laudat initiativa reprezentantilor Primariei si spera ca infractorii nu vor mai actiona pe raza municipiului, masinile vor circula cu viteza legala, iar pietonii vor respecta regulile de circulatie si vor fi respectati de soferi.

Camerele din parcuri au prins primii raufacatori
Desi nu a fost inca inaugurat dispeceratul de monitorizare a camerelor de supraveghere de la sediul Politiei Locale, in perioada de testare a camerelor – perioada in care sunt functionale, dar se mai efectueaza reglaje si se pun la punct ultimele detalii – politistii locali au identificat una dintre persoanele implicate intr-o altercatie din Parcul Central. Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Locale, Lucian Trif, in data de 4 august, in jurul orei 01.20, agentul care executa serviciul de permanenta la Dispeceratul Politiei Locale a observat pe una din camerele de supraveghere amplasate in Parcul Central o altercatie intre un grup de tineri si persoana care executa paza materialelor si lucrarilor efectuate cu ocazia reabilitarii parcului.
In urma conflictului a rezultat vatamarea corporala a persoanei care executa serviciul de paza in zona baracilor din parc. Dupa vizionarea inregistrarii, agentii de politei l-au identificat pe numitul V. Eugen, de 32 de ani. Politistii au furnizat informatiile unui echipaj din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie (IPJ) Salaj. Agentii care au preluat cazul l-au retinut pe batausul identificat, iar victima a fost transportata de un echipaj SMURD la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau.

VEZI VIDEO: