De praznicul „Schimbarii la fata”, Ministerul Mediului s-a gandit sa faca si el ceva schimbari. Asa ca a pus pe roate ce-a de a doua sesiune din acest an a Programului Rabla, pentru schimbarea autoturismelor mai vechi de zece ani,sesiune destinata in exclusivitate persoanelor fizice. Bugetul alocat de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) este de 57 de milioane de lei. Aceasta suma permite scoaterea din uz, la nivel de tara, a 15.000 de autoturisme mai vechi de zece ani. Banii au fost disponibilizati de la alte programe derulate de Administratia Fondului pentru Mediu, ca de exemplu finantarile pentru parcurile care urmau sa se amenajeze in mediul rural. Ca si in anii anteriori (2010, 2011), cuantumul primei de casare este de 3.800 de lei, fiind exprimat printr-un tichet cu valoare nominala (voucher). Pentru achi-zitionarea unui autoturism nou pot fi utilizate cel mult trei tichete valorice. Pana aici toate bune si la locul lor.
20 de vouchere pentru salajeni prin REMAT
Sa vedem insa ce se intampla cu salajenii care doresc sa-si scoata din uz autoturismele mai vechi de zece ani. Desi sesiunea a inceput de cateva zile, toate tichetele valorice au fost deja distribuite. Cel putin asa ne informeaza Dorin Cheregi, directorul REMAT Salaj. Directorul afirma ca a primit doar 20 de vouchere si ca nu sunt mari sperante sa mai primeasca si altele in aceasta sesiune, cu toate ca numarul solicitantilor trece de doua sute. De la Bucuresti i s-a spus ca tichetele sunt distribuite in functie de numarul populatiei din judet. Oricum am intoarce-o, ajungem la steagurile lui Pristanda. Unde s-a dus restul de 14.980 de tichete valorice care au mai ramas? Mai in gluma mai in serios i-am zis lui Dorin Cheregi ca daca intra pe usa miticilor din capitala cu cateva flacoane de palinca, numarul voucherelor pentru Salaj s-ar fi putut dubla. Mi-a spus ca nu a facut si nu va face asta niciodata. Revenind la repartitia tichetelor pe judete, in functie de numarul populatiei, Cheregi este nemultumit, pentru ca in Salaj, fiind un judet vestic, au fost aduse foarte multe „Dacii” din Ungaria, exportate pe vremea Impuscatului. Ele trebuie neaparat casate. Si iar ajungem la steagurile lui Pristanda. Spun asta pentru ca un calcul prin regula de trei simpla ne arata urmatoarele: daca pentru 18 milioane da suflete cat se presupune ca va avea natiunea dupa micul recesamant sunt repartizate 15.000 de vouchere, pentru 240.000 de suflete cate vietuiesc in Salaj, ar fi trebuit sa se repartizeze 200 de vouchere si nu de zece ori mai putin, adica 20.
S-au scumpit tichetele pe piata libera
Daca in urma cu un an pe piata neagra un voucher se vindea la pret de jumatate sau chiar mai putin (1.200 de lei), la ora actuala un tichet valoric a ajuns sa se vanda cu suma cuprinsa intre 2.500 si 3.000 de lei. Socoteala este simpla.Un autoturism „Dacia” fabricat in 1982, poate fi comercializat pe piata libera cu cel mult 2.000 de lei. Daca il predai la REMAT vei primi 3.800 de lei. Nici „Daciile” fabricate pana in anul 2000 nu pot fi vandute cu mult peste valoarea unui voucher. Daca utilizezi trei tichete valorice pentru cumpararea unei „Dacii” noi, cu acestea vei plati un avans de 11.400 de llei. Insa pana la aproape 40.000 de lei mai este cale lunga.
Rabla trebuie sa mearga pe rotile ei
Totusi, daca cei de la Administratia Fondului pentru Mediu se vor indura si vor suplimenta numarul tichetelor valorice pentru judetul nostru, solicitantii trebuie sa stie ca, in conformitate cu reglementarile in vigoare, proprietarii de masini mai vechi de zece ani trebuie sa mearga la REMAT obligatoriu cu autoturismul in stare de functionare. Vor duce cu ei actele de proprietate, cu documentele de la politie din care sa rezulte radierea din circulatie. In baza acestor documente masina veche este casata, in schimbul ei proprietarul primind un tichet cu valoarea de 3.800 de lei. Proprietarii de tichete fie le pot folosi la cumpararea unui autoturism nou, fie le pot vinde pe piata libera.
Programul Rabla ii fenteaza pe salajeni
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...