Direcția Silvică Sălaj a ajuns în centrul atenției opiniei publice după dezvăluirile făcute de reporterii de la Recorder, care au difuzat o serie de înregistrări care arată modul în care s-au făcut schimbările de șefi prin instituții odată cu schimbarea Guvernului.
Potrivit înregistrărilor, mai mulți șefi de direcții silvice din întreaga țară, inclusiv directorul Direcției Silvice Sălaj de la acea vreme – Bogdan Pop, au fost schimbați din funcție în urma unei campanii de șantaj coordonate de la vârful Ministerului Mediului, arată Recorder. Protagonistul înregistrărilor este Gelu Puiu, numit secretar de stat în Ministerul Mediului din decembrie 2019, care afirma, sau mai corect spus se lăuda, că a schimbat peste 20 de şefi de direcţii silvice din toată ţara după ce îi ameninţa cu o serie de controale în urma cărora sigur vor fi descoperite nereguli și că vor ajunge pe mâna procurorilor de la parchete, indiferent de rezultatele controalelor. Trebuie precizat că Puiu și-a permis să aplice aceste metode fiind un liberal bine înfipt și, totodată, mâna dreaptă a fostului ministru, Costel Alexe, cel care a fost și el schimbat din funcție în urma altor dezvăluiri Recorder din ”bucătăria ministerială”, dezvăluiri referitoare la schimbările și angajările de la Apele Române. Faptul că Gelu Puiu era omul de bază din Minister reiese și din faptul că acesta a rezistat în Ministerul Mediului și după plecarea lui Alexe. Asta până marți, 20 aprilie, când și-a anunțat demisia printr-o postare pe Facebook: ”Mi-am dat astăzi demisia din funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, după aproape doi ani de activitate. În nume personal consider că am reuşit să finalizez un sistem unic în Europa: SUMAL 2.0 – sistemul informatic prin care se oferă transparenţă, iar orice activitate din pădure este atent controlată şi digitalizată. Avem astăzi un instrument de monitorizare prin care cei certaţi cu legea, cei care recurg la tăieri ilegale pot fi identificaţi cu uşurinţă şi pedepsiţi pentru faptele lor. Totodată, Codul Silvic este un alt instrument prin care am înăsprit pedepsele pentru cei care ocolesc legea. Consider că am supravegheat atent alocarea fondurilor necesare sectorului silvic, printre care realizarea perdelelor forestiere, de care avem atâta nevoie, şi totodată campaniile de împădurire pe care le-am derulat în România”, spune Puiu.
Prim-ministrul Florin Cîțu a confirmat și el demisia lui Puiu, fără a preciza și dacă va dispune verificări în privința actelor fostului secretar de stat: ”Secretarul de stat Gelu Puiu (PNL) și-a înaintat demisia, pe care am acceptat-o”, a anunțat marți premierul Florin Cîțu.
Șantaj sau nu, schimbarea directorului s-a produs
Dacă schimbarea directorului Direcției Silvice Sălaj s-a produs sau nu în luna martie a anului 2020 prin șantaj nu avem certitudini, mai ales că și fostul, și actualul director infirmă presiunile și șantajul. Cert este doar faptul că mutarea de care vorbea secretarul de stat Gelu Puiu s-a produs. Bogdan Pop, fostul director care a ocupat funcția prin concurs și care nu a făcut parte din niciun partid politic, a fost delegat la cererea sa din funcția de director al Direcției Silvice Sălaj pe funcția de șef serviciu la compartimentul tehnic al instituției. În locul său a fost delegat să îndeplinească atribuțiile funcției de director Viorel Mihiș, fost șef al Ocolului Silvic Ileanda, liberal care a fost și candidat pe lista consilierilor județeni PNL la alegerile din septembrie 2020.
Așa cum reiese din înregistrarea Recorder, este clar că instituția sălăjeană a fost o miză pentru cineva, acel cineva care-i ”freca liniștea” lui Gelu Puiu. În înregistrare, secretarul de stat Puiu discuta telefonic cu o persoană: ”Sălajul eu știu că este gata! Domnul ministru vrea o copie după decizia de la Sălaj, pentru că a spus că acolo nu s-a întâmplat nimic. Spune-i celui care urmează (Viorel Mihiș – n.red.) să-l sune pe domnul ministru și să-i spună că s-a rezolvat ca să-i vină mesajul că îmi tot freacă liniștea”. După alte câteva secunde, Puiu confirmă superiorului: ”Este ok, a venit, astăzi dă acceptul și îl înscăunează pe celălalt. Sunt pe perioadă nedeterminată (directorul în funcție, Bogdan Pop – n.red). Să își dea acceptul să plece din funcție că dacă nu durează șapte luni!”, potrivit înregistrării.
Bogdan Pop: ”A fost o decizie personală”
I-am contactat atât pe fostul director, Bogdan Pop, cât și pe actualul director al Direcției Silvice Sălaj, Viorel Mihiș. Ambii se detașează de dezvăluirile Recorder, infirmând faptul că schimbarea s-ar fi produs prin șantaj în cazul lor. Bogdan Pop ne-a declarat că ”nu s-au făcut presiuni asupra mea, în cazul meu a fost o decizie pur personală de a mă retrage pe perioadă determinată din funcția de director. Am anumite probleme personale care nu îmi permiteau să mă ocup așa cum trebuie de îndeplinirea indicatorilor de performanță, probleme care au intervenit după ce am ocupat funcția de director prin concurs. Eu am solicitat delegarea în 16 martie 2020, de atunci a preluat domnul Mihiș conducerea instituției. Deocamdată nu pot reveni pe funcție. Dacă o parte dintre problemele personale vor dispărea, atunci voi relua atribuțiile funcției. Eu nu mi-am dat demisia, sunt delegat la cererea mea, fără presiuni, ca șef serviciu”, a declarat Bogdan Pop pentru Graiul Sălajului.
Viorel Mihiș: ”Delegarea mea s-a făcut cu respectarea legii”
Actualul director, Viorel Mihiș, spune că a aflat de dezvăluirile Recorder și că nu poate comenta materialul sau spusele fostului secretar de stat Gelu Puiu. Ceea ce vrea însă să sublinieze este faptul că delegarea sa s-a făcut respectându-se legea.
”Nu am cum să comentez ceea ce se arată în material. În cazul meu știu că s-a respectat legea. Eu ocup funcția de director prin delegare de atribuții. Am fost șeful Ocolului Silvic Ileanda și am primit delegare pentru funcția de director al Direcției Silvice. Am studii în domeniu, sunt absolvent de liceu silvic, de Facultate de Silvicultură, am 20 de ani experiență în domeniu, din care 15 ani în funcția de șef de ocol. Ceea ce sunt sigur este că nu am primit delegarea pe funcție cu încălcarea legii. Delegările de atribuții, și a mea și a lui Bogdan Pop, sunt pe două luni și se prelungesc din două în două luni”, a declarat pentru Graiul Sălajului Viorel Mihiș.
Politizarea instituțiilor e un obicei vechi…
”Este o nouă dovadă că politizarea instituțiilor publice continua și este girată de la cel mai înalt nivel. Este și o lecție despre cum se transformă oamenii ajunși în funcții de putere. De la tonul vocii, care capătă niște inflexiuni pline de importanță, până la cinismul cu care ajung să schimbe destinele unor oameni”, spun apăsat reporterii Recorder. Iar noi putem adăuga că și pe alte vremuri s-au făcut schimbări blamate de actualii guvernanți care se jurau pe roșu că ei nu fac și nu au făcut niciodată acest gen de acțiuni. Trebuie să ne reamintim că marile schimbări în instituțiile sălăjene s-au produs prin anul 2008-2009, iar mulți directori de deconcentrate puși atunci în funcții sunt și astăzi, chiar dacă la guvernare s-au perindat și alte partide. Anul trecut abia au început din nou schimbările și rezistă cine poate. Bogdan Pop, deși e neafiliat politic, nu a rezistat. Cum nu a rezistat nici Gabriel Seute la Registrul Auto Român, sau Marius Blaj la Autoritatea Rutieră Română. În cazul lor a fost simplu să fie înlocuiți pentru că nu ocupau funcțiile prin concurs. Și la ANIF s-a schimbat directorul foarte simplu, în locul lui Stan ajungând Dana Crișan, șefa femeilor liberale din Sălaj și consilier județean. Presiuni asupra altui șef din sfera Mediului s-au făcut la Sistemul de Gospodărire al Apelor, Cristian Crișan ocupând funcția prin concurs și a renunțat apoi, pentru funcția de adjunct.
O altă categorie sunt cei cu mandate pe patru ani, cum a fost cazul inspectorilor școlari generali și al Casei Corpului Didactic – schimbați prin neprelungirea mandatelor. Unii, prin valul schimbării la vârf, s-au pensionat – cazul Direcției Agricole. Alți directori, care au și vechime și ocupă funcțiile prin concurs încă sunt pe funcții, unii chiar din 2008-2009: Inspectoratul Teritorial de Muncă, Direcția de Sănătate Publică, Casa de Pensii, Direcția pentru Cultură, Direcția pentru Tineret și Sport, APIA, Inspectoratul de Stat în Construcții, OCPI, ANAF.
O ROMÂNIE NORMALĂ 😀😀😀
Romania lucrului bine facut, si cum mai zice, ghinion 🙂
Ce sa așteptam bun de la hăbăucii ăștia de PD-L-iști ! Niște nemernici la fel și ca și avortonul de USR +! Sa dea Bunul Dumnezeu sa aibă toți soarta pnțcd-ului!
Raluca,Raluca apoi multi PSD -isti chiar nu au ce cauta pe functii.Hai sa vedem ei cum au ajuns acolo.
Trăiască dictatura nazistă in Romania!!