Fermierii vor primi subventia pe cap de ovina sau caprina, chiar daca animalul nu are a doua crotalie. Ei trebuie sa faca dovada ca au comandat crotalia la furnizorul de crotalii. De luni incep controalele.
Incepand cu 2012, Ministerul Agriculturii nu mai accepta la plata subventiei decat ovinele si caprinele crotaliate dublu, cu exceptia celor identificate inainte de 1 ianuarie 2008. Dubla crotalier a ovinelor si caprinelor a devenit obligatorie in Romania, odata cu aderarea la Uniunea Europeana. Desi obligativitatea dublei crotalieri este prevazuta si in legislatia romaneasca, medicii veterinari concesionari n-au aplicat decat o crotalie animalelor. Abia din 2009 dubla crotaliere a inceput sa fie o regula, iar din 2010 identificarea electronica a animalelor a devenit obligatorie. Acum aproape jumatate din efectivul judetean solicitat la plata s-a dovedit a fi neeligibil pentru acordarea subventiei.
Fermierilor le-a mai ramas patru zile in care mai pot depune solicitari de plata la APIA, timp in care mai pot comanda crotalii duble pentru animalele identificate in 2008 si 2009, iar pentru cele nascute dupa 1 ianuarie 2010, crotalie electronica. Controalele in teren, la fermele solicitantilor, incep in 21 mai si desfasoara pana la 20 august. Cum jumatate din oile si caprele tarii si ale judetului nu au crotalii duble, Ministerul Agriculturii a lasat-o mai moale. Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine „Ovis”, Nicolae Tap, ne prezinta o noutate si anume ca crotaliile trebuie comandate si achitate in avans pana la inceperea controlului. „Ca sa nu piarda sprijinul pentru acest an, fermierii trebuie, fie sa identifice animalele conform legislatiei in domeniu, fie, pentru ca timpul fizic este prea scurt pentru producerea, livrarea si aplicarea crotaliilor, sa se asigure ca in perioada controlului va avea la indemana documentele care fac dovada demersurilor intreprinse pentru achizitionarea celui de al doilea mijloc de identificare (crotalie)”. Daca nu exista crotalia fermierul trebuie sa prezinte: lista cu numerele de identificare avizata de medicul concesionar; nota de comanda catre furnizorul de crotalii; raspunsul furnizorului in care este comunicat termenul de livrare; factura de achitare integrala sau avans si alte documente justificative, dupa caz.