Uniunea Nationala a Studentilor din Romania (UNSR) si Uniunea Studentilor din Romania (USR) ameninta cu proteste de la 1 octombrie, daca Guvernul isi va asuma raspunderea pe legile din pachetul Miclea, subliniind ca astfel li s-ar incalca niste drepturi castigate deja.
Presedintele UNSR, Ionut Poenaru, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, ca nu este de acord ca Executivul sa-si asume raspunderea pe legile comisiei prezidentiale, care prevad ca rectorul sa isi poata alege prorectorii si decanii de facultati, fara votul consiliului sau al senatului universitatii. „Acest lucru ar insemna ca noi sa renuntam la reprezentativitatea de 25 la suta in cadrul organismelor decizionale, un drept castigat de 20 de ani si la care nu vom renunta”, a subliniat Poenaru.
Reprezentantii celor doua organizatii ameninta cu proteste, la inceputul anului universitar, daca se vor adopta legile Comisiei Miclea.
Premierul Emil Boc nu vrea tergiversarea aplicarii legilor educatiei
Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, la finalul dezbaterii pe tema reformei educatiei, ca nu este adeptul tergiversarilor, aratand ca este timpul deciziilor, pe care le va lua in urma consultarii specialistilor Comisiei Miclea si a celor din Ministerul Educatiei. Premierul Boc a spus ca, in urma finalizarii celor doua zile de dezbatere cu toti factorii de decizie din sistemul educational, la initiativa presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, urmeaza sa se consulte cu colegii, pentru a parcurge urmatorii pasi. „Vom analiza cu argumente pro si contra si continuam discutiile cu specialistii Comisiei Miclea si cu reprezentantii Ministerului Educatiei”, a mai spus Emil Boc.
El a tinut sa transmita celor prezenti la dezbaterea din Parlament ca nu este adeptul tergiversarii adoptarii pachetului de legi pentru reforma din educatie. „Vreau sa stiti ca nu sunt adeptul tergiversarilor, amanarilor si al prelungirii discutiilor cu orice motiv. Cred ca este si timpul deciziilor, al deciziilor corecte, insa, si fundamentate. De aces lucru vreau sa va asigur ca voi face tot ce imi va sta in putinta sa avem un proiect de lege bun, cel mai bun proiect posibil al educatiei, in momentul de fata”, a aratat primul-ministru.
Ecaterina Andronescu, nemultumita de politizarea dezbaterilor
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a criticat faptul ca dezbaterea publica privind pachetele de legi in domeniul invatamantului a avut si „accente politice”. „Ceea ce nu mi-a placut au fost accentele politice care cred ca nu isi aveau rostul aici, nu isi au rostul intr-o dezbatere pe domeniul legislatiei din invatamant si sper sa avem intelepciunea sa adunam intr-o lege cele mai bune solutii si idei”, a afirmat ministrul, la finalul dezbaterilor.
Andronescu a spus ca Mircea Miclea „vorbeste despre solutii legislative, ceea ce inseamna ca e greu de gestionat sistemul cu solutii”, ea completand ca aceste solutii legislative „contin idei care ar putea sa se transforme in norme de reglementare intr-o legislatie adecvata”.
„Nu imi schimb pozitia fata de deschiderea catre dialog si catre preluarea celor mai bune idei care pot sa faca o lege care sa aduca performanta in sistem”, a conchis ministrul Educatiei.
In cea de-a doua zi de dezbateri pe tema pachetelor de legi privind reforma din educatie au paticipat ministrul Ecaterina Andronescu, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, reprezentantii invatamantului universitar si preuniversitar, cei ai studentilor, precum si deputati si senatori, membri ai Comisiilor de invatamant din Parlament.
Premierul Emil Boc vrea sa-si asume raspunderea in Parlament, in 2 septembrie, pe patru legi, printre care si cele ale Educatiei, dar pe proiectul propus de presedintele Comisiei prezidentiale, Mircea Miclea.