A auzit mai intai despre orfanii din Romania, iar cand a venit la Porolissum s-a indragostit iremediabil de aceasta zona. A decis sa se faca arheolog dupa ce a vazut Indiana Jones si nu regreta nicio clipa ca a avut aceasta optiune. Rob Wanner crede ca Salajul are cele mai frumoase peisaje din Estul Europei si il mahneste ca multi copii de aici nu au nicio sansa in viata.

Robert Wanner s-a nascut la data de 20 iulie 1979, in French Camp, California, Statele Unite ale Americii. Cand era copil, nu avea vise mari. Ii placeau benzile desenate, asa ca atunci visa sa ajunga autor de benzi desenate si si-a creat un supererou personal. ^Imi placea Omul Paianjen, dar in liceu am decis sa devin un arheolog cunoscut in intreaga lume, probabil dupa ce am vazut filmele cu Indiana Jones^, marturiseste Rob Wanner. Asa ca, odata ce a luat hotararea asta, viata lui a intrat pe un alt curs. Mai intai, a absolvit Universitatea din Evansville, unde a studiat istoria si arheologia clasica, iar apoi a devenit doctor in arheologie la Universitatea din Leicester, Marea Britanie. Cariera de arheolog si-a inceput-o in 2002 pe un santier arheologic din Maryland, ca ^shovelbum^ – un termen folosit de arheologii americani cu mandrie pentru ca cei care au experienta sapaturii cu lopata sunt considerati specializati in munca de teren. Acum lucreaza in Baltimore, tot ca arheolog, pentru descarcarea de sarcina arheologica intr-un proiect de transporturi.

Porolissum – santierul fascinant

Rob Wanner este unul dintre arheologii americani care vin, an de an, sa lucreze pentru Muzeul de Istorie si Arta din Zalau in cadrul programului Porolissum Forum Project, condus de un alt arheolog american – Eric de Sena. Prima data a auzit de Romania in adolescenta, la biserica, unde niste misionari le-au povestit enoriasilor despre copiii orfani de aici, ca sa-i impresioneze si sa doneze bani pentru ei. ^Nu mi-am imaginat niciodata ca o sa ajung in Romania^, spune Rob. Ulterior, in vremea studiilor, a citit foarte multe lucrari despre istoria si arheologia din estul Europei si din Romania. ^Cand am venit prima data aici, am fost mai degraba fascinat de istoria veche, nu am dat atentie locurilor si oamenilor. A fost o greseala^, marturiseste Rob Wanner. In Romania a venit cu trenul de la Budapesta pana la Cluj si a stat intr-un vagon aglomerat cu cateva familii si un om beat. ^Abia apoi am aflat despre placerea data de tuica^, spune Rob. Mai intai a vizitat cateva locuri din tara noastra, a ajuns la Deva si a urcat la Sarmizegetusa. ^Mi s-a parut greu de trait in Romania la inceput. Femeia care detinea pensiunea unde stateam mi-a dat primul pahar de tuica^, isi aminteste americanul.

Frustrat ca vede copii fara nicio sansa

Indragostit definitiv de Porolissum, Rob Wanner vine in fiecare vara aici sa participe la sapaturile din Forumul roman. Insa, a cunoscut si o parte a vietii salajene care il supara. ^Cand vin in Salaj, vad oameni care se lupta sa supravietuiasca, fiind fara venituri sau cu un minimum de bunastare sociala. Nu mai este o chestiune de rece-siune, devreme ce guvernul ar trebui sa investeasca in programe sociale. Ma supara ca primiti multi bani de la Uniunea Europeana, dar nu oamenii sunt cei care beneficiaza de ei. Eu nu am preocupari politice, dar devin frustrat cand vad copii foarte saraci care nu au nicio sansa in viata^, spune Rob cu amaraciune.

Salajul are cele mai frumoase peisaje naturale din Estul Europei

Lui Rob Wanner Zalaul nu i se pare extraordinar, pentru ca a crescut intr-un orasel mic si este obisnuit cu calmul vietii cotidiene. ^Dar, odata ce iesi din Zalau, dai peste cele mai frumoase peisaje naturale din Romania, chiar din Estul Europei, si care nu au fost atinse de modernizare^, spune Rob. A vizitat multe locuri de la noi, s-a indragostit de dealurile |imleului, de Meses, l-a incantat ospitalitatea oamenilor, dar si mixtura culturala dintre romani si unguri. Insa, cel mai mult, iubeste Porolissumul, cu tot ce inseamna el: istorie, munca pe santier, oamenii pe care i-a cunoscut aici. ^Imi face placere sa vorbesc despre Romania si mai ales despre Porolissum. Prietenii mei sunt innebuniti pentru ca tot timpul le povestesc despre Porolissum^, spune amuzat Rob Wanner.

Salajul, intotdeauna marginea lucrurilor

Unul dintre prietenii lui Rob spunea ca Salajul se afla intotdeauna la marginea lucrurilor – la marginea imperiilor, la marginea teritoriilor.^Cred ca are dreptate. Salajul se situeaza la marginea dezvoltarii – este cu un picior in Europa dezvoltata si cu un picior intr-un mod de viata vechi, traditional^, spune Rob. Pe de o parte, Rob Wanner isi doreste ca aceasta zona sa reuseasca sa se dezvolte economic, oamenii sa aiba sanse la locuri de munca bune, acces la informatii si la internet, iar vechile conceptii nesanatoase – antisemitismul, sexismul – sa dispara. ^Dar partea romantica din mine spera ca Salajul nu se va schimba niciodata, ca oamenii de aici vor ramane la fel de ospitalieri, ca pe drum vor mai circula carute si-n curtile oamenilor se vor mai gasi cazane de facut tuica^, marturiseste tanarul arheolog american.