Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta detinatorii de teren care nu-si lucreaza pamantul vor fi amendati cu sume cuprinse intre 200 si 400 de lei la hectar.
Chiar daca anul acesta doar un milion de hectare de teren au ramas nelucrate, dupa spusele lui Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii, sanctionarea celor ce nu-si lucreaza terenul sta ca un spin in coasta presedintelui Basescu si a catorva parlamentari. Zilele acestea a fost pus pe tapet un proiect de ordonanta de urgenta prin care nerespectarea obligatiei detinatorilor de teren, fie ca au calitatea de agricultor sau nu, de a lucra terenul sau de a desfasura activitati agricole, indiferent de tipul de posesie, constiuie contraventie si se sancti-oneaza cu amenda de la 200 de lei pe hectar la 400 de lei pe hectar. „Detinatorii de terenuri, fie ca au calitatea de agricultor sau nu, au obligatia sa lucreze terenul sau sa desfasoare lucrari agricole indiferent de tipul de posesie. Nerespectarea prevederilor de catre detinatorul de teren constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 200 de lei la hectar la 400 de lei la hectar, pentru fiecare an agricol in care nu au fost respectate aceste prevederi. Cuantumul amenzii este de 200 de lei pe hectar pentru primul an, de 300 de lei la hectar pentru al doilea an si de 400 de lei pe hectar incepand cu al tre- ielea an consecutiv de contraventie.”
Dreptul de proprietate este stirbit
Toate ar fi bune si la locul lor, vorba vine, daca acest proiect de act legislativ nu s-ar bate cap in cap cu normele europene, mai concret cu conditiile impuse de Uniunea Europeana la aderarea Romaniei. Atunci s-a impus ca 20 la suta din suprafata arabila a tarii sa ramana necultivata. Din 11,5 milioane de hectare de teren arabil cat avea Romania in 2007 ar fi trebuit sa ramana necultivate peste doua milioane de hectare, ca sa le facem pe plac celor de la Bruxelles. Din spusele lui Tabara, anul acesta a ramas necultivat doar 10 la suta din terenul arabil al tarii. Daca o fi asa, nu sunt motive de ingrijorare. Ne intrebam, totusi, nu este stirbit dreptul la proprietate prin aceste masuri coercitive? Atata vreme cat nu poti face ce vrei cu terenul tau, inseamna ca nu esti proprietar de drept.
Portite cu duiumul
Initiatorii proiectului legislativ au lasat si anumite portite. Fac exceptie de la sanctionare detinatorii ale caror terenuri si-au pierdut capacitatea de productie pentru culturi agricole sau silvice, prin degradare si poluare, detinatorii terenurilor afectate de calamitati naturale, detinatorii de terenuri care si-au pierdut capacitatea de munca, dovedita pe baza de acte medicale, din cauza de batranete, forta majora sau din alte motive neimputabile detinatorilor de teren si detinatorii terenurilor aflate permanent sub ape. Cum populatia satelor noastre in majoritate este imbatranita inseamna ca amenzi vor fi putine, atata vreme cat in proiect se specifica „din cauza de batranete”.
Cine ne amendeaza
Verificarea, constatarea si sesizarea nerespectarii de catre detinatorii de teren a dispozitiilor legii le vor face specialistii imputerniciti in acest scop de catre centrele judetene ale Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura, pentru terenurile agricultorilor ce fac obiectul subventiilor pe suprafata si de directiile judetene pentru agricultura, pentru celelalte terenuri din fondul agricol national.
Rezultatele nu vor fi cele scontate
Acest proiect de ordonanta de urgenta are toate sansele sa devina act legislativ. Numai ca punerea lui in practica se va face anevoios si fara rezultatele scontate. Cum spuneam, Uniunea Europeana sub-ventioneaza si terenurile nelucrate, insa intretinute in bune conditii de mediu. Asadar proprietarii lor nu vor putea fi amendati. Apoi, in proiect nu se specifica ce inseamna „datorita batranetii”, de la ce varsta posesorii de terenuri sunt scutiti de amenzi. Ambigua este si demonstrarea incapacitatii de a lucra terenul pe baza de acte medicale, cand stim cate boli bantuie prin lumea satului. Vor fi sate intregi in care detinatorii de terenuri fie sunt batrani, fie sunt bolnavi. Exista si alte metode de a-i determina pe proprietarii de terenuri sa-si lucreze pamantul, nu neaparat coercitive. Si decidentii stiu asta.