Nu se stie nici cate camine culturale mai functioneaza la sate si nici care comune mai folosesc aceste camine pentru ceea ce au fost create – promovarea culturii din Salaj.
In Salaj sunt 57 de comune, iar in fiecare dintre ele gasim cel putin un camin cultural care ar trebui sa fie centrul in care se desfasoara intreaga activitate culturala din fiecare comunitate. Daca inainte de 1989 caminul cultural reprezenta pentru satul salajean tot ce tinea de manifestarile artistice, astazi aceste institutii de cultura rurale par ca si-ar fi pierdut functionalitatea traditionala. Cu toate ca, din punctul de vedere al infrastructurii, primariile din Salaj au primit fonduri pentru reabilitarea sau construirea de camine culturale, acestea sunt doar niste cladiri goale care nu reusesc sa suplineasca nevoia de cultura pentru locuitorii satelor.
Nu se stie exact cate camine sunt functionale
Ieri, presedintele Consiliului Judetean Salaj Tiberiu Marc a sustinut o conferinta de presa in cadrul careia a abordat si tematica sensibila a caminelor culturale din Salaj. „Partea de infrastructura legata de caminele culturale s-a rezolvat prin eforturile proprii ale comunelor sau prin fonduri guvernamentale si europene. A ramas in urma activitatea propriu-zisa care se desfasoara acolo”, opineaza Tiberiu Marc. Tocmai pentru a identifica nevoile primarilor pentru activitatea culturala din comune, Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj, in colaborare cu Consiliul Judetean Salaj, au stabilit o intalnire cu primarii si cu responsabilii de camine culturale din judet, care va avea loc in data de 22 noiembrie in sala „Porolissum” a judetului Salaj. „Nu avem o evidenta exacta a caminelor culturale functionale din judet pentru ca nu toate primariile au reusit deocamdata sa comunice cu noi. Multe camine nu stim daca mai functioneaza”, a precizat si Daniel Sauca, managerul Centrului de Cultura si Arta. Intalnirea din 22 noiembrie tocmai acest lucru vrea sa-l elucideze – obtinerea unei evidente exacte a asezamintelor culturale satesti, dar si nevoile financiare pe care le-ar avea primarii pentru promovarea valorilor traditionale locale. „Intentia noastra este ca acolo unde se pot dezvolta propuneri concrete, sa le dam posibilitatea primarilor sa-si realizeze ideile si proiectele”, a mai precizat Tiberiu Marc.
In camine se intampla tot felul de lucuri, mai putin cultura
Tiberiu Marc spune ca functionalitatea caminelor culturale de la sate s-a modificat in ultimii ani si ca acolo se intampla tot felul de lucruri, dar nu cultura. Aici, presedintele CJ Salaj se refera la folosirea de catre comunitate a cladirilor pe care sta scris „camin cultural” ca sala de nunti, eventual discoteci, si din cand in cand mese festive, parastase sau botezuri. „Daca putem suplini intr-un fel cele doua resurse necesare – indrumare si finantare – atunci cred ca putem sa realizam dezideratul in fiecare unitate, ca sa se intample ceva si in acele cladiri”, a mai spus Marc. Nu este prima data cand Consiliul Judetean se implica financiar in sprijinirea comunelor pentru promovarea culturii locale. In urma cu cativa ani, de la bugetul judetului au fost alocate sume pentru fiecare comuna care ar fi trebuit sa foloseasca banii in activitati culturale. „Din pacate, cu mici exceptii, banii alocati au fost folositi pentru asa-zisele zile ale comunelor”, a punctat Tiberiu Marc.