Potrivit unui proiect legislativ, toate bunurile confiscate de autoritatile statului vor fi vandute in regim de urgenta. Bunurile vor fi valorificate on-line, prin magazinele proprii si cele de tip consignatia, dar si prin vanzare directa. Statul a impus ca valoarea bunurilor sa fie cea a pietei, fara niciun fel de reducere.
Astfel, noua lege privind reglementarea modului si a conditiilor de valorificare a bunurilor intrate in proprietatea privata a statului, aflata acum la Camera Deputatilor, simplifica excesiv procedurile de vanzare a bunurilor confiscate.
Apartamentele, casele, sediile firmelor, depozitele, autovehiculele, precum si orice tip de produs supuse confiscarii vor fi vandute in regim de urgenta, pentru a grabi transformarea acestora in venituri bugetare. De asemenea, actul normativ prevede ca detinatorii bunurilor care au trecut in proprietatea privata a statului vor avea obligatia de a inventaria bunurile respective, luand in acelasi timp si masuri de securitate, de pastrare si conservare corespunzatoare pana la predarea lor efectiva organelor de valorificare. Totodata, sumele obtinute ca urmare a valorificarii bunurilor vor fi varsate la bugetul de stat in primele 5 zile ale lunii urmatoare celei in care au fost incasate. Procesul-verbal de contraventie va deveni titlu de proprietate in toate cazurile de confiscare, iar bunurile de consum alimentar cu grad ridicat de perisabilitate sau care, prin trecerea timpului, pierd din greutate ori din valoare, inclusiv animalele, pasarile vii si plantele, se vor valorifica de indata. Acestea vor fi predate imediat persoanelor juridice specializate sau persoanelor fizice autorizate pentru comercializarea catre populatie, la pretul de piata.
In cazul imobilelor, cladirilor sau terenurilor, se va aplica procedura vanzarii directe doar in cazul in care bunul nu a fost vandut timp de un an.
La momentul actual, o mare parte a cooperativelor mestesugaresti si-au incetat activitatea, iar eventualele constructii aflate in proprietatea acestora edificate pe terenuri proprietate privata a statului au fost instrainate catre diferite persoane, fara a fi instiintate autoritatile administratiei publice cu privire la teren sau a li se preda aceste terenuri, se arata in proiectul de act normativ. Astfel, autoritatile administratiei publice locale vor fi obligate sa clarifice regimul juridic al imobilelor cooperativelor si sa le predea organelor de valorificare ale statului. Totodata, in situatia in care lichidatorul judiciar al societatii cooperative, cumparatorul activelor societatii sau notarul detin documente sau informatii cu privire la terenurile proprietate privata a statului, care nu mai sunt in folosinta unei societati cooperative ca urmare a incetarii existentei acesteia, sunt obligate sa le comunice autoritatilor.
"Terenul intrat in proprietatea privata a statului, aferent unei constructii cu un alt proprietar, poate fi vandut proprietarului constructiei, la cererea acestuia, daca acesta ofera cel putin pretul stabilit de comisia de evaluare, in termen de 30 de zile de la data instiintarii in acest sens din partea comisiei de valorificare, si daca achita integral suma in termen de 60 de zile de la data depunerii ofertei de cumparare. In caz contrar, se procedeaza la valorificarea imobilului prin licitatie sau vanzare directa", se prevede in proiectul legislativ.