Potrivit unei legi adoptate de Camera Deputatilor, Guvernului i s-a impus sa decreteze zile libere de legatura cu cele ale sarbatorilor, astfel incat acestea sa se transforme in minivacante. Astfel, sarbatorile legale stabilite prin Codul Muncii vor deveni, obligatoriu, minivacante.
In functie de zilele saptamanii in care vor pica sarbatorile legale, romanii ar putea beneficia de sapte minivacante intr-un an. Guvernul a fost obligat printr-o lege adoptata de Parlament sa declare zilele libere care fac punte cu sarbatorile legale pana cel mai tarziu pe data de 15 ianuarie a fiecarui an.
Pentru lunile ramase din 2019, ziua libera va fi acordata vineri, 27 decembrie, avand in vedere faptul ca cele doua zile de Craciun, 25 si 26 decembrie, corespund zilelor de miercuri si joi. Totodata, pentru luna ianuarie a anului 2020, ziua libera va fi vineri, 3 ianuarie, in conditiile in care miercuri si joi, 1 si 2 ianuarie, sunt declarate zile de sarbatori legale prin Codul Muncii. Perioada de recuperare pentru aceste zile libere urmeaza a fi stabilita in hotararea de guvern care va institui zilele libere pentru minivacante.
Anul 2020 nu este unul foarte norocos pentru romani, deoarece cele mai multe dintre sarbatorile legale declarate ca zile nelucratoare sunt in zilele de vineri sau sambata, neexistand, astfel, posibilitatea de stabilire a unor zile libere pentru minivacante. Nici Sarbatorile Pascale nu creeaza posibilitatea unor zile libere in plus, avand in vedere ca nelucratoare este declarata doar luni, 20 aprilie. In acest caz, Guvernul ar putea declara zi libera vineri, 17 aprilie, pentru a crea o minivacanta.
Beneficiarii legii sunt turistii
"Aceasta masura vine in ajutorul companiilor din sectorul privat, astfel acestea isi vor putea gestiona din timp activitatile si perioadele libere, pentru a se alatura angajatilor din sectorul public. Totodata, armonizarea acestor sfere ofera si posibilitatea programarii activitatilor familiale in familiile unde parintii lucreaza in ambele sectoare economice, masura apreciata nu numai de angajatori si angajati, dar si de unitatile turistice. Prin posibilitatea de a se pregati din timp pentru mini vacantele astfel stabilite, turistii isi pot planifica in avans aceste mini vacante, iar agentiile de turism se pot pregati cu oferte avantajoase, de calitate superioara, dedicate familiilor si altor categorii de turisti", se arata in expunerea de motive a Legii care completeaza Codul Muncii.