Finantele au publicat luna aceasta in Monitorul Oficial modificarea normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal. Microintreprinderile care la 31 decembrie 2012 realizau venituri intr-o suma mai mica de 65 de mii de euro si care plateau impozitul pe profit de 16 la suta trec la impozitul pe venit de 3 la suta incepand cu 1 februarie 2013.
Masura dezavantajeaza societatile nou infiintate, ale caror venituri nu depasesc 65 de mii de euro si care vor trebui sa plateasca impozit pe venit inca din primul an, chiar daca nu realizeaza profit. Acest impozit de maxim 1.950 de euro nu va putea fi recuperat niciodata de aceste companii. In perioada de criza economica pe care o traim azi, tot mai multe firme isi declara falimentul, iar aceasta masura nu face altceva decat sa accelereze acest proces. Din totalul de un milion de firme active in Romania, un sfert au fost pe pierdere anul trecut.
Ce inseamna impozitul pe venit si ce este impozitul pe profit
Concret, daca o firma are venituri de 100 de ron si cheltuieli de 120, firma nu trebuie sa plateasca impozit. Dupa aplicarea noilor reguli fiscale, firmele din categoria microintreprinderilor trebuie sa pateasca 3 la suta impozit din venituri, indiferent ce cheltuieli are. Noile modificari metodologice avantajeaza doar societatile foarte profitabile, cum ar fi marile companii din IT, servicii si comert. Acestea vor plati un impozit mai mic decat inainte si nu vor avea de completat atatea documente fiscale.
Esti profitabil sau nu, statul vrea sa castige ceva
Autoritatile estimeaza o crestere a sumelor ce urmeaza a fi colectate la bugetul de stat cu circa 457 milioane de lei prin includerea in categoria contribuabililor platitori de impozite si a celor care inregistreaza pierderi. Masura a fost criticata insa de reprezentantii sindicatelor, ai intreprinderilor mici si mijlocii, dar si ai firmelor de recuperare de creante. Acestia spun ca singurul efect va fi un numar foarte mare de falimente si reticenta in a infiinta firme noi.