Guvernul României a aprobat proiectul de act normativ propus de Ministerul Finanțelor pentru ca unitățile administrativ-teritoriale să poată solicita, în cursul anului 2024, până cel târziu în 30 septembrie, contractarea de împrumuturi de la Trezoreria Statului, în limita sumei de 1 miliard de lei.
Prin contractarea acestor împrumuturi, primăriile vor putea să cofinanțeze proiectele pentru care au obținut fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, să plătească cheltuielile neeligibile asociate proiectelor și sumele necesare implementării proiectelor finanțate prin PNRR, aflate în sarcina bugetului local.
„Ceea ce mulți nu înțeleg este că, atunci când implementezi un proiect din bani europeni, trebuie să asiguri o parte de prefinanțare sau cofinanțare din buzunarul tău. Pentru a sprijini unitățile administrativ-teritoriale să termine proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, inclusiv cele care beneficiază de fonduri prin PNRR, precum și pentru creșterea absorbției fondurilor europene, am identificat mecanismul de împrumuturi din veniturile din privatizare. De asemenea, le vom permite să poată efectua trageri din finanţările rambursabile contractate sau care urmează a fi contractate. Ne asigurăm astfel că primarii nu rămân cu proiecte blocate și că nu ajungem la dezangajarea sumelor alocate de către Comisia Europeană, pe care ar însemna să le suportăm din bugetul de stat”, a explicat ministrul Marcel Boloș.
Dobânda aferentă creditului este ROBOR la 3 luni comunicată de Banca Naţională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, la care se adaugă o marjă în funcţie de scadenţa împrumuturilor, rata dobânzii rezultată rămânând fixă pe toată durata de derulare a împrumutului. Marja este 1 punct procentual pentru scadenţe de până la 3 ani, inclusiv, și 1,5 puncte procentuale pentru scadenţe între 3 şi 5 ani, inclusiv.
Perioada de rambursare este între 1-5 ani, cu posibilitatea rambursării anticipate, parţial sau integral, iar valoarea maximă ce poate fi autorizată este nelimitată în cazul comunelor și orașelor, 10 milioane lei pentru municipii și 25 milioane lei pentru județe.
De asemenea, prin proiectul de act normativ se propune ca unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale să poată efectua trageri din finanţările rambursabile contractate sau care urmează a fi contractate în limita sumei de 4,5 miliarde lei, față de suma de 3 miliarde lei, aprobată în 2023.