Mare sărbătoare, mare, pe data de 15 aprilie, în rândul elevilor și cadrelor didactice din Școala Gimnazială Sânmihaiu Almașului. Desfășurarea de forțe prilejuită de activitatea denumită ,,Bullyingul rănește, empatia unește!” i-a avut ca și protagoniști principali pe elevii sânmihăieni, coordonați îndeaproape de către profesor Lavinia Gorgan și director profesor Raula Pop. Bineînteles că și-au adus aportul și ceilalți membri ai colectivului didactic. Au fost parte activă în desfășurarea proiectului și prietenii vechi ai Școlii Gimnaziale Sânmihaiu Almașului, Racolța Nicoleta și Pașka Cristian, reprezentanți ai Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca. Ambii au răspuns prezent și în trecut, cu ocazia altor proiecte inedite, desfășurate în cadrul instituției de învățământ din comuna Sânmihaiu.
Cireașa de pe tort, metaforic vorbind, a reprezentat-o însă prezența în mijlocul participanților a binecunoscutului actor Bogdan Bob Rădulescu. Acesta a fost primit cu căldură în mijlocul copiilor, al profesorilor și părinților, deopotrivă. Câteva replici amuzante, desprinse din repertoriul personajului ,,Haurențiu” , au destins atmosfera la maxim.
Bob Rădulescu a susținut un discurs motivațional în fața celor prezenți, aducându-și aminte de propriile sale experiențe ca și copil bully. Discuția s-a purtat ca între prieteni, actorul preferând să coboare de pe scena Căminului Cultural, în mijlocul auditoriului. A povestit experiențe de viață, i-a sfătuit pe cei prezenți să adopte alegerile potrivite în viață, și a răspuns întrebărilor copiilor din sală. La finalul întâlnirii, actorul care însuflețește personajul Haurențiu a făcut poze cu toți cei prezenți. A amintit, printre altele, și despre Asociația lui Bob, în cadrul căreia acesta vizitează școli de pe întreg teritoriul României pentru a disemina și promova mesajul său întru sprijinul elevilor mai puțin norocoși, care au nevoie de ajutor pentru a putea studia și alege un drum bun în viață.
În cadrul organizației Asociația lui Bob, care are ca motto ,,Hai să plantăm semințe de viitor. Împreună!”, se desfășoară activități filantropice, menite să sprijine copiii din medii predispuse la diverse condiții, precum sărăcie, abuz de droguri, alcool sau bullying. Bob Rădulescu a mai vorbit despre meseria de profesor care, în opinia sa, este o slujbă ce necesită ,, atât cap, cât și suflet” , denumind dascălii artizani ai sufletelor de copii. Programul activităților a fost unul menit să crească gradul de conștientizare în rândul tinerilor asupra fenomenului de bullying, a cauzelor și totodată a efectelor negative pe termen lung ale acestui flagel care afectează societatea începând cu cele mai tinere vârste.
R: Care este cea mai plăcută amintire din copilăria lui Bogdan Bob Rădulescu?
B.B.R: Toată copilăria mi-a fost amintire plăcută! Am avut părinți iubitori, o familie normală, ok, dar copilăria acasă, cu surorile mai mari, cu fratele meu, cu mama, cu tata, verile la țară, la 10 km de Huedin, la Hodiș, unde am crescut, cu tot ce înseamnă țara, munca și existența la țară, și-au pus amprenta asupra mea foarte mult. Verile de la Cluj, culesul de cireșe din livadă, adolescența mea de la 16-17 ani…am avut o copilărie foarte bună. A fost și grea, pe alocuri, dar nu mă plâng pentru că asta a fost motivația mea ca să pun mâna să muncesc. Primii mei bani câștigați pe muncă sunt de la treisprezece ani, am cules cireșe din livada Steluța, de lângă Cluj. La 16-17 ani, am lucrat la o terasă din centrul Clujului, ca și chelner, ospătar, barman, și după…am dat admitere și am plecat în America. Au fost vremuri grele, dar am avut nevoie de asta.
R: În contextul activităților de azi, ce sfat dați unui copil agresat?
B.B.R: Nu sunt psiholog, nu am calificare de medic dar, cumva, Să Reziste! Găsește pe cineva care nu te agresează, pe umărul căruia să găsești un pic de liniște. Cel mai greu este pentru copiii care-s agresați de familie, care primesc bullying de la membrii familiei, vorbim despre cei pe care părinții nu îi susțin de niciun fel. Mi-aș dori să își găsească pe cineva, dacă e de aceeași vârstă e ok, dacă e mai mare și mai responsabil și mai bine, să înțeleagă puterea cuvântului și a mângâierii pe care o are asupra unui copil agresat. Și să nu facă altceva decât să îi dea speranță. Și pe măsură ce copilul crește, devine tânăr și capătă puterea să scape, dacă are noroc de oameni buni, implicați, lângă el.
R: Onorați adesea astfel de invitații, în cadrul școlilor?
B.B.R. Am început anul trecut, prin octombrie, și lucrul interesant este că am început înainte să fac Asociația. O mamă din Năsăud, cu copil student la Cluj, în vara anului trecut, la o festivitate de absolvire a Universității Tehnice, a venit la mine și a zis: Domnul Bob, mai am un băiat la școală, la Năsăud, și simt ca părinte că acei copii ar avea nevoie să vă audă vorbind, ca să le ziceți ceva de suflet. Și m-am trezit anul trecut acolo, cu vreo 300 de copii, cu care am stat de povești, două ceasuri. Și de atunci, povestea asta continuă.
R: Cel mai important proiect de viitor?
B.B.R. Acesta este cel mai important și mai drag proiect, pentru mine. În fiecare săptămână, sunt în câte o școală. Și mi se rupe sufletul că nu pot ajunge peste tot pe unde mi-aș dori. Asta e important. Copiii care au nevoie de ajutor, nu filmările, Haurențiu sau piranda. Sau Epic Show și ce fac cu băieții mei sau corporate-ul cu care lucrez, și care e minunat, de altfel. Efectul care contează e ăsta și, sincer, mi-aș dori să mai facă și alții așa ceva, să-i mai văd și pe alții implicați, acolo unde este cu adevărat nevoie!
Bullying-ul este un fenomen îngrijorător, cu impact negativ asupra copiilor, care poate cauza probleme de ordin emoțional, social și fizic. Acesta duce la depresie, anxietate și, în unele cazuri grave, la suicid. Spune și tu NU bullying-ului de orice fel!