Chiar daca hotararile judecatoresti devin executorii pana la sfarsitul acestui an, Guvernul a hotarat sa amane plata drepturilor banesti inca cinci ani.
Deputatii din Comisia de Buget-Finante au decis sa prelungeasca termenul de plata a drepturilor castigate in justitie de catre bugetari de la 31 decembrie 2012, cat era prevazut initial, la 31 decembrie 2016 si sa modifice si procentele anuale de returnare a sumelor respective. „Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura sa-lariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii pana la 31 decembrie 2011, se va realiza dupa o procedura de executare care incepe astfel: in anul 2012 se plateste 5 la suta din valoarea titlului executoriu, in anul 2013 se plateste 10 la suta din valoarea titlului executoriu, in anul 2014 se plateste 25 la suta din valoarea titlului executoriu, in anul 2015 plateste 25 la suta din valoarea titlului executoriu, in 2016 se plateste 35 la suta din valoarea titlului executoriu”, potrivit raportului preliminar adoptat in unanimitate de Comisia de Buget-Finante. Deputatii au adus aceasta modificare pentru ca ordonanta de Guvern nr. 71/2009 prevedea ca sumele devenite executorii pana la data de 31 decembrie 2009 erau platite astfel: in anul 2010 – 34 la suta din valoarea titlului executoriu, in 2011- 33 la suta, in 2012 – 33 la suta. Presedintele Comisiei de Buget-Finante, deputatul UNPR Maria Eugenia Barna, a declarat ca aceasta modificare era necesara pentru ca Guvernul „sa se incadreze in deficitul bugetar stabilit pentru acest an si pentru anii urmatori”. In cazul acestei modificari Camera Deputatilor este forul decizional.
In Salaj, pe langa profesori, doua categorii importante de bugetari care au actionat in instanta statul sunt functionarii publici si personalul medical.
Nosa: „Sentintele judecatoresti nu sunt obligatorii pentru Guvern”
Secretar al Comisiei de Buget-Finante, deputatul salajean Iuliu Nosa, spune ca deputatii puterii nu au avut initial majoritate in comisie, insa au apelat la diferite tertipuri si au prelungit sedinta pana au reusit sa adopte acea modificare. „Acest Guvern a tinut mortis sa-si dovedeasca inca odata iresponsabilitatea si incapacitatea de a gestiona problemele economice ale Romaniei. In viziunea puterii sentintele judecatoresti sunt obligatorii doar pentru unii, nu si pentru Guvern”, ne-a declarat parlamentarul PSD, care se intreaba daca „tot opozitia este de vina ca acesti cetateni sunt in situatia de a nu-si primi drepturile banesti?”
Eusebiu Lehene: „Este o bataie de joc”
Contactat de reporterul Graiul Salajului, Eusebiu Lehene, presedintele Ligii Sindicatelor din Invatamant, considera hotararea luata ieri de Comisia de Buget-Finante drept o „bataie de joc la adresa tututor salariatilor”. „In momentul de fata sunt cateva procese pentru neexecutarea hota-rarilor judecatoresti la Curtea Europeana a Drepturilor Omului si chiar daca plata drepturilor salariale se va face ulterior, este o lovitura pentru bugetarii salajeni”, explica Lehene. Potrivit sindicalistului, in judetul Salaj este vorba despre 3500-4000 de persoane din invatamant care isi asteapta drepturile banesti castigate in instanta.