Reuniunea internationala a sindicatelor Tenaris care are loc la Zalau nu are acceptul conducerii companiei.
Sindicatele Tenaris din tarile unde compania are fabrici s-au intrunit la Zalau, la nivel de conducere, in cea de-a cincea Reuniune Internationala. Sindicalisti din Romania, Japonia, Canada, Argentina, Columbia, Italia si Elvetia au participat la cele trei zile de consfatuiri in cadrul carora s-au dezbatut problemele cu care s-au confruntat muncitorii Tenaris si pentru a elabora o strategie de actiuni comune pentru urmatorii doi ani.
Desi sindicatele Tenaris din toata lumea s-au constituit intr-un Consiliu international al muncitorilor Tenaris inca din 2007, conducerea companiei nu i-a recunoscut pana in prezent. Practic, negocierile cu patronatul se fac de catre sindicatele nationale in mod individual, fara ca la masa dialogului sa poata participa ca reprezentanti ai Comitetului international.
Mai mult, desi reprezen-tantii companiei au fost invitati in mai multe randuri la discutii, chiar si la reuniunea de la Zalau, acestia au refuzat sistematic dialogul cu Consiliul interna-tional. Potrivit sindicalistilor prezenti la reuniune, managementul companiei nu vrea negocieri cu o forta sindicala internationala care cere respectarea muncitorului in aceleasi conditii indiferent de locatia fa-bricii, asigurarea acelorasi conditii de munca si de si-guranta. Practic, Comitetul international solicita patronatului semnarea unui contract-cadru care sa fie valabil pentru toate fabricile Tenaris din lume. „Speram ca intr-o zi sa putem sa negociem la nivel international cu managementul companiei. pentru ca fiecare muncitor Tenaris din orice colt al lumii sa se bucure de acelasi tratament. Stim ca Tenaris este o companie care o duce bine si in perioada de criza, ca este singura companie din lume care nu are datorii si care face profit la fel ca in 2008, inainte de criza, datorita cresterii de pe piata gazelor. Noi vrem un singur lucru: o corecta distributie a profitului de care sa se bucure toti angajatii. Vrem salarii decente, conditii de munca sigure si tratarea angajatilor cu demnitate. Cred ca ceea ce cerem este foarte mult pentru conducere si de aceea nu vrea sa discute cu noi’, a declarat Jorje Garcia Orgales, reprezentantul sindicatului din Canada si presedintele Reuniunii.
Problemele romanilor: pactul dintre guvernanti si patronat
Daca fiecare sindicat participant la Reuniune a adus in discutie probleme specifice, sindicalistii din Romania au atras atentia intre pactul facut de guvernanti si patronate, materializat prin adoptarea Codului Social prin care se ingradesc multe drepturi de manifestare sindicala. Sindicalistii romani atrag atentia ca se merge pe acest trend si la nivel international, ceea ce inseamna o reducere a influentei sindicatelor. De asemenea, romanii spun ca in contextul globalizarii, sindicatele sunt nevoite sa se uneasca si ele, pentru ca numai prin crearea de comitete internationale se poate face fata unor companii transnationale cum este Tenarisul. „Principalele noastre obiective sunt: pastrarea locurilor de munca in toate fabricile Tenaris, respectarea autoritatii sindicatelor si introducerea democratiei in astfel de companii’, a opinat Marius Cornenco, vicepresedinte al Sindicatului Metarom.
La Zalau, fabrica sta bine – se investesc 52 de milioane de dolari
Tot Marius Cornenco apreciaza ca fabrica din Zalau reprezinta o „situatie fericita”, avand in vedere ca in contextul crizei s-au disponibilizat doar 80 de angajati. „Fata de Acelor Mittal, unde au fost dati afara 5.000 de oameni, aici nu s-a disponibilizat masiv”, a precizat Cornenco. Ca Tenarisul vrea sa ramana la Zalau se vede din investitia care se va finaliza in aprilie 2012. Potrivit liderului de sindicat Alexandru Rus din cadrul fabricii zalauane, se construieste o noua hala de productie pentru tevi energetice si cazane.”Investitia se realizeaza in ideea ca nu se mai pune mare accent pe producerea energiei nucleare, dupa incidentul din Japonia, ci pe energia electrica produsa pe baza de carbune si gaze naturale, iar Tenaris stie sa profite de acest aspect”, a precizat Rus.
Tenaris-ul investeste in hala de la Zalau nu mai putin de 52 de milioane de dolari pentru o linie moderna care nu presupune multi angajati. Pentru investitia care va intra in productie anul viitor s-au angajat deja 50 de muncitori, dar functionarea acesteia, potrivit lui Alexandru Rus, presupune servicii adiacente care vor angrena o dezvoltare locala si a altor firme.
Sindicalistii Tenaris din toata lumea s-au reunit la Zalau sa puna presiune pe patronat
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...