Pensionarii cu pensie sub 800 de lei vor putea cumpara alimente de baza dupa cum dicteaza Guvernul. Masura incarca primariile si consiliile judetene cu alte cheltuieli greu de suportat.
In ciuda sfaturilor primite de la specialisti si economisti, Guvernul a adoptat miercuri programul „cosul de solidaritate” pentru pensionari. Potrivit acestui program, pensionarii ale caror pensii sunt mai mici decat salariul mediu net pe economie pot cumpara produse alimentare „la cel mai mic pret posibil” din magazinele infiintate de consilii locale, primarii sau Consiliul Judetean. Partea proasta este ca finantarea trebuie suportata din bugetul local, iar cantitatea de produse care poate fi achizitionata de catre beneficiari este rationalizata. Economistii sunt de parere ca produsele alimentare ar ajunge la beneficiari mult mai scumpe sau cel putin la acelasi pret cu cel practicat in hipermarketuri. In urma cu o luna, la momentul aparitiei proiectului Hotararii de Guvern, edilii locali si autoritatile judetene nu erau de acord cu acest program de ajutorare al pensionarilor, motivand ca ar exista multe alte posibilitati de ajutorare a acestei categorii de persoane. Nici acum nu sunt de acord, insa, pusi in fata faptului implinit, vor suporta consecintele adoptarii Hotararii de Guvern.
Sandu Berceanu, presedintele Asociatiei Comunelor Salaj: „Inca un omor la adresa noastra”
„N-avem bani pentru asistenta sociala, pentru indemnizatiile de handicap, iar acum trebuie sa ne batem cu un agent economic?! Este o mare magarie acest program pentru ca produsele vor ajunge la beneficiari mai scumpe decat in magazine. E o smecherie a lui Sarbu! Primaria nu va putea sustine acest program, pentru ca banii se duc la bugetul statului, nu la bugetul local”, a declarat Sandu Berceanu.
Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean Salaj: „Tichetele valorice erau mai eficiente”
„Orice masura care vine in beneficiul celor cu venituri mici – in acest caz pensionarii – este de saluat. Orice program, pentru a fi eficient, trebuie sa indeplineasca si conditiile de fezabilitate. Ori, in acest caz, exista inca neclaritati care vor ingreuna, din punct de vedere legal, implementarea lui. Speram ca in cel mai scurt timp sa fie amendate corespunzator lacunele care privesc sursa de finantare a Programului, specificatiile tehnice, poate si indicatori standard pentru definirea beneficiarilor acestui program. Din punctul meu de vedere, folosirea unor tichete valorice care sa poata fi utilizate atat pentru alimentele de baza, cat si pentru medicamente, ar fi fost mai bune, mai eficiente, mai fezabile”, a declarat Tiberiu Marc.
Radu Capilnasiu, primarul municipiului Zalau: „Un balon de sapun!”
„Infiintarea economatelor reprezinta «un balon de sapun», iar initiativa este total nerealista si ineficienta. Pe de alta parte, economatele ar reprezenta si o forma de concurenta neloiala fata de comerciantii privati, in timp ce alimentele care ar trebui vandute in aceste magazine sunt cuprinse si in pachetele de ajutoare venite de la Uniunea Europeana. Aceasta noua responsabilitate este pasata in carca bugetului local, la fel ca si subventia la incalzire, prin taierea cotelor de subventie, alocate de la bugetul de stat”, declara Radu Capilnasiu.
Septimiu Turcas, primarul orasului Simleu Silvaniei: „ Programul nu va functiona”
„Eu cred ca sunt mult mai multi care ar trebui sa beneficieze de acest cos de solidaritate. Daca este vorba de finantarea integrala din bugetul local nu va putea functiona. Atata timp cat cotele defalcate din impozit nu se majoreaza, nu vom putea finanta nimic. Daca ei nu imi dau inapoi nici macar jumatate din cat le dau eu ca oras la bugetul statului, nu au cum sa pretinda sa suportam noi toate cheltuielile. Platim tot, nu-i problema, dar sa avem autonomie fiananciara locala.”